Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Nestanak vrste: Dinosauri su izumrli zbog udara meteora

Čvrst dokaz: U jugoistočnoj Montani u SAD-u nađen je rog trorogoga dinosaura triceratopsa koji potvrđuje da su svi dinosauri izumrli odjedanput u kratkom roku

24sata
Foto: 24sata

Rog jednog od dinosaura koji su posljednji izumrli dokaz je kako je udar golemog meteora uništio vladavinu gmazova na Zemlji. Okamenjeni čeoni rog dug 45 centimetara, iz porodice je dinosaura biljoždera kojima je pripadao i poznati trorogi triceratops. Otkriven je na geološkom nalazištu poznatom kao formacija Hell Creek u pustinjskom predjelu jugoistočne Montane u SAD-u gdje su iskopani i mnogi drugi fosili dinosaura. Smatra se vrlo važnim s obzirom na to da je nađen samo 13 centimetara ispod kamenog sloja koji označava prijelaz iz krede u tercijar, kad su nestali svi dinosauri. 

- Ovo je otkriće dokaz kako dinosauri nisu polako izumirali prije nego što je udario meteor, nego su izumrli iznenada i svi odjedanput - rekao je dr. Tyler Lyson sa Sveučilišta Yale u američkom New Havenu. Uglavnom je bilo prihvaćeno mišljenje kako je veliki asteroid ili komet prije 65 milijuna godina, na kraju krede, udario u Zemlju nedaleko od meksičke obale, negdje oko poluotoka Yucatana, te uništio sve dinosaure. No neki su skeptici uporno upozoravali kako ni iz zadnja tri milijuna godina prije udara meteora nema nikakvih okamina tih gmazova što su smatrali dokazom da su nestali prije udara.

Ubio ih meteor širok 14,5 km

Meteor koji je ubio dinosaure, prema nekim izračunima, bio je širok između 9,5 i 14,5 kilometara, a udario je u Zemlju brzinom od otprilike 80.500 km/h oslobodivši pritom više od 100 milijuna megatona energije.

Presudili im predatori

Iako su riječne kornjače preživjele prijelaz iz krede u tercijar, nestale su 25 milijuna godina poslije. Znanstvenici pretpostavljaju kako su ih uništili predatori jer tadašnje kornjače nisu mogle uvući glavu pod oklop.

Spasile se i jer su živjele u vodi

Riječne kornjače imale su još jednu zaštitu. - Životinje koje su živjele u vodi ipak su bile zaštićene od toga što je na kopnu uništilo biljke i životinje. U vodi se i prije i poslije toga živjelo normalno - tvrdi dr. Lyson. 

Spor metabolizam olakšao opstanak

Iako su dinosauri bili glavni na planetu, nisu preživjeli katastrofu koja ih je pogodila iz svemira, ali riječne kornjače boremys jesu. Njihove okamine našli su američki paleontolozi u Sjevernoj Dakoti i Montani, a iz doba su nakon udara meteora. Tajna, tvrde, nije u tvrdom oklopu nego u tome što nisu bile pohlepne. Zbog spora metabolizma mogle su preživjeti na skromnim obrocima koje su pronalazile.

Oklopljeni dinosaur s najvećom glavom 

Triceratops je bio oklopljeni dinosaur, dug devet metara i težak sedam tona. Glava, veća od tri metra, bila je najveća koju je neka kopnena životinja imala.

Najveći, najduži i najopasniji dinosauri

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message