Obavijesti

Tech

Komentari 29

Nije dugo trebalo: Nexus 5 tek je stigao i već su ga rasprodali

Nije dugo trebalo: Nexus 5 tek je stigao i već su ga rasprodali
5

Googleov Nexus 5 je uređaj s četverojezgrenim procesorom i ekranom od 5 inča te prvi s Androidom 4.4, koji uz brojne estetske dorade troši i puno manje memorije...

VIDEO

Tek što su ga predstavili i počeli prodavati, Google je rasprodao 16-gigabajtnu verziju novog Nexus 5 telefona u crnoj boji, prenose američki mediji. Naravno, Nexus 5 u Hrvatskoj nije dostupan preko Google Play trgovine.

Google je u četvrtak predstavio svoj novi telefon, koji je nastavak uspješne suradnje LG-Google i o kojem je praktično sve već bilo poznato. Novi top model dolazi s gotovo 5-inčnim ekranom FullHD rezolucije (1080p) te je tanji i lakši od prethodnika, Nexusa 4, koji je nedavno rasprodan nakon velikog sniženja cijena. 

Uređaj dolazi sa Snapdragon 800 četverojezgrenim procesorom takta 2,3 GHz, uz 2 GB radne memorije te podrškom za 4G/LTE. 

Njegova kamera dolazi s optičkom stabilizacijom slike iz LG Innoteka, koja je prvotno predstavljena na LG G2, na kojem se cijeli Nexus 5 značajno temelji. Kamera snima fotografije od 8 megapiksela, a uz Photo Sphere ima i nedavno predstavljenu opciju Auto Awesome, koja dodatno poboljšava snimljene fotografije te niz drugih dodataka koje je Google uveo u obradu fotografija. 

KitKat jede manje memorije

Ovo je također i prvi mobitel koji dolazi s Androidom 4.4 KitKat, koji je najnovija verzija Googleova operacijskog sustava. KitKat tako donosi novo sučelje za biranje broja, koje automatski predlaže osobe za pozivanje, a tu su i najnoviji Hangoutsi s ugrađenim SMS porukama. Nexus 5 dobio je i novi launcher aplikacija, a glasovna integracija je još dorađenija. Google navodi i da će u sljedećih par tjedana još nadograditi Google Now. KitKat je lakši za hardver, a osim samog Androida i Chrome i YouTube su sada manje gladni radne memorije tako da bi novi Android trebao bez poteškoća raditi i na uređajima sa 512 MB RAM-a. To znači da bi trebao stići i na puno više starijih uređaja i tako im dati 'novi zamah'. 

U prodaji su verzije sa 16 i 32 GB interne memorije, s cijenama od 349 i 399 dolara. Ubrzo nakon početka prodaje, uz verziju od 16 GB pojavila se i poruka kako su ostali bez uređaja te da uskoro provjere za nove verzije. Uz SAD, Nexus 5 je preko Google Play trgovine dostupan u još devet zemalja, a od sredine studenog uređaj će biti dostupan i u klasičnoj prodaji u Europi. Hoće li Hrvatska biti u toj grupi te kod kojeg operatera stiže telefon, tek treba vidjeti. 

Ključne specifikacije:

Procesor: Qualcomm® Snapdragon™ 800 s četverojezgrenim procesorom Krait takta 2,26 GHz 
Operacijski sustav: Android™ 4.4, KitKat®
Zaslon: 5-inčni (stvarno: 4,95 inča) Full HD IPS (1920 x 1080 piksela)
Mreža: CDMA/1xRTT/EVDO, GSM/GPRS/EDGE, WCDMA/HSPA+, LTE
Memorija: 32GB / 16GB
RAM: 2GB
Kamera: stražnja 8.0 MP s optičkom stabilizacijom / prednja 1.3 MP HD
Baterija: 2.300 mAh litij-polimerska (neodvojiva) 
Dimenzije: 137,84 x 69,17 x 8,59 mm
Težina: 130 g
Ostalo: bežično punjenje, NFC

Google Nexus 5 dolazit će i u bijeloj boji, stiže 1. studenog?


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana