Obavijesti

Tech

Komentari 47

Nikad više na rezervi: Volvo budućnosti sam će se napuniti

Nikad više na rezervi: Volvo budućnosti sam će se napuniti
2

Auto će znati kad je na rezervi te bi sam mogao, dok je parkiran, pozvati mobilnu benzinsku postaju. Dobili bi jednokratni kod da natoče gorivo dok vlasnik spava

VIDEO

Švedski Volvo radi na razvoju automobila budućnosti, kojima više nikad ne bi trebali ići na benzinsku postaju. No, ne radi se o nekom revolucionarnom pogonu, već o pametnom korištenju mobilnih tehnologija. Kako piše Daily Mail, auto će znati kad je na rezervi te će preko mobilne mreže poslati signal mobilnoj benzinskoj postaji koja će stići i natočiti gorivo u auto. Oni bi dobili i jednokratni sigurni kod, kojim će se moći otvoriti poklopac za gorivo. Vlasnik bi u to vrijeme mogao obavljati sasvim druge stvari. 

Volvo

Na upit o ovoj inovaciji, iz Volva su samo rekli 'možda', no Klas Bendrik, direktor tehnologija u Volvu, izjavio je da raširenost pametnih telefona otvara nove potencijale oko onog što se može napraviti povezivanjem auta s korisnikom. Rekao je kako su već testirali sustav u kojem se vozačima može dostaviti paket do njihovog automobila, umjesto kod kuće. To bi se moglo pokazati korisnim kod onih kojima firme ne dozvoljavaju da na poslu primaju osobne pošiljke. 

Neki automobili već imaju i mogućnost da se daljinski aktivira odleđivanje, a naravno već su raširene mogućnosti auta da se oglasi trubom i svjetlima na parkiralištu, kako bi ga lakše pronašli. 

Volvo radi i na autima koji bi mogli međusobno komunicirati, pa bi vozač mogao dobiti upozorenje da mu iza nekog ugla dolazi drugo vozilo. Također i Volvo radi na autonomnim vozilima, ali ne na način kao što je to Google zamislio. Volvom bi se upravljalo slično kao avionima. Tako bi pri kretanju i drugim sofisticiranijim manevrima vozač mogao preuzeti kontrolu, dok bi u dugim vožnjama na autocesti kontrolu mogao preuzeti autopilot.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način