Obavijesti

Tech

Komentari 9

Nikola protiv Tesle: Kamionom na vodik žele vladati u Europi

Nikola protiv Tesle: Kamionom na vodik žele vladati u Europi
3

Nikola Tre bit će „prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu s nultom emisijom”, izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata.

VIDEO

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svog tegljača na vodikov pogon koji će biti namijenjen europskim kupcima, pišu u srijedu američki mediji.

Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će „prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu s nultom emisijom”, izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata.

Tegljač će imati „rezervne kočnice, rezervni upravljački sustav, rezervne 800Vdc baterije i rezervnu 120Kw vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5”, dodao je Milton.

Navedenim procesom duplikacije vitalnih komponenti sustava povećava se pouzdanost i performanse vozila. „Autonomija razine 5”, pak, odnosi se na razinu autonomije u samoupravljajućim vozilima koja podrazumijevaju vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uvjetima.

Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014. godine, također je izvijestila kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodna tržišta, uključujući Aziju i Australiju. Na internetskoj stranici s rezervacijama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti „dostupan u Europi, Aziji i Australiji”.

Početak europskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. godine. Kompanija je trenutno u „fazama preliminarnog planiranja” odluke o lokaciji europskog proizvodnog pogona.

Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv svog suparnika Tesla Company početkom ove godine, tvrdeći da je taj proizvođač električnih automobila prekršio njegove dizajnerske patente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE