Tech

Komentari 13

Nizozemski sud naredio je da se ukine zabrana Pirate Baya

Nizozemski sud naredio je da se ukine zabrana Pirate Baya

Provideri su 2011. godine dobili naredbu da ugase internetske adrese povezane s tom stranicom za dijeljenje sadržaja, no žalbeni sud u Haagu poništio je tu odluku

Nizozemski sud dopustio je lokalnim pružateljima internetske usluge da ponovno dozvole pristup stranici The Pirate Bay, prenosi BBC.

Provideri su 2011. godine dobili naredbu da ugase internetske adrese povezane s tom stranicom za dijeljenje sadržaja. Međutim, žalbeni sud u Haagu poništio je odluku jer se pokazala neučinkovitom u smanjenju kršenja autorskih prava.

Antipiratska skupina Brein sada će providerima morati platiti 400.000 eura sudskih troškova. Iz Breina su poručili da će se možda žaliti vrhovnom sudu.

Odluka nizozemskog suda donijela je pobjedu lokalnim providerima Ziggo i XS4All, koji su tvrdili da je mjera njihovim pretplatnicima onemogućavala besplatan pristup informacijama.

The Pirate Bay ne sadrži sami piratski sadržaj, već nudi popis linkova od kojih mnogi vode do takvih sadržaja. Brein je prvotno pokušao natjerati stranicu da ukloni te linkove. Međutim, kada je ta strategija propala, uvjerili su nizozemske sudove da korisnicima blokiraju pristup. Međutim, korisnici su zaobilazili zabranu pronalazeći alternativne načine da pristupe stranici.