Tech

Komentari 0

Njemačka aplikacija za koronu skinuta 6,5 mil. puta u 24 sata

Njemačka aplikacija za koronu skinuta 6,5 mil. puta u 24 sata

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koji se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je

Njemačka aplikacija za pametne telefone namijenjena detekciji zaraženih korona virusom skinuta je 6.5 milijuna puta u prva 24 sata otkad je u optjecaju, rekao je u srijedu izvršni direktor softverske kompanije SAP.

Christian Klein rekao je da snažna javna recepcija svjedoči o dobroj suradnji timova iz SAP-a i Deutsche telekoma koji su pripremili aplikaciju koja upozorava na koronavirus u samo 6 tjedana. 

- To je velik uspjeh, aplikacija se skida, lagana je za korištenje te pomaže društvu - Klein je rekao novinarima na video brifingu.

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koji se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je li netko od njih poslije bio pozitivan na testu za Covid-19.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da krene njezina upotreba s obzirom na to da nema lijeka za Covid-19, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog "imuniteta krda" protiv bolesti koja nalikuje na gripu.

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obje osobe u rizičnoj situaciji - koje provedu 15 minuta udaljene 2 metra jedna od druge - koriste aplikaciju. Kad je testirana, aplikacija je uspješno zabilježila 80 posto takvih susreta.

Većina aplikacija na snazi u Europi temelji se na tehnologiji Applea i Alphabeta od Googlea koji sigurno skuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmjenu putem Bluetootha

Čini se da je aplikacija kojoj je u fokusu privatnost osvojila javno povjerenje u Njemačkoj, zemlji od 84 milijuna stanovnika.

Francusku aplikacija, koja pohranjuje podatke centralno i koju ne podupire Apple, aktiviralo je samo 2 posto populacije.