Obavijesti

Tech

Komentari 32

Nova guma u prodavaonici ne smije biti starija od pet godina

Nova guma u prodavaonici ne smije biti starija od pet godina
4

Pri kupovini gume mnogima će biti važna samo cijena. No treba pripaziti i na kvalitetu. I gume koje su zadovoljile na testu mogu biti puno lošije ako su stare ili nisu bile dobro uskladištene

VIDEO

Hrvatski autoklub objavio je testiranje zimskih guma, a napravio ga je u suradnji s partnerima.

Na ispitivanju su bile dvije dimenzije guma, 195/65 R15 na kojima voze kompakti poput VW Golfa, Opel Astre i Renault Megana, te 215/65 R16 koje koriste SUV vozila kao što su Renault Kajar i Opel Mokka.

U svakoj veličini isprobali su 16 guma različitih proizvođača.

Kod nas je gume nekih proizvođača teško naći, a nekih ni nema. U našoj tablici naveli smo cijene i ocjene 11 proizvođača za dimenziju 195/65 R15, od najjeftinijih do onih najskupljih. Testirani modeli bili su oznake T, što znači da ih preporučaju za brzine do 190 kilometara na sat. Za tablicu smo uzeli cijene guma nosivosti 91. Cijene guma ovise o proizvođaču, a svaki od njih ima više modela. Tako, naprimjer, Continental, osim testiranog modela WinterContact TS 860, ima i WinterContact TS 830 P koji je nešto skuplji, a još skuplji je WinterContact TS 850. Uz to, skuplje su one koje mogu podnijeti veću masu vozila ili su predviđene za veće brzine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako piše Revija HAK u analizi ispitivanja, apsolutni gubitnik testiranja guma u manjoj dimenziji je Semperit. Jedina je dobila ocjenu djelomično se preporučuje. Kako objašnjavaju, zbog posebno lošeg dojma na suhom te nedostataka na ledu i kod trajnosti gume. Zimske gume općenito imaju dulji zaustavni put na suhoj podlozi. Najbolje ocijenjenoj gumi, Continentalovu WinterContactu TS 860 sa 100 kilometara na sat trebalo je 44,6 metara da se zaustavi, a dva i pol metra više najlošije ocijenjenoj Semperit Master-Grip 2. Kod ispitivanih guma manjih dimenzija, osim Continentala, vrlo dobre ocjene dobili su i Esa-Tecar Super Grip 9, koju nismo našli u web prodavaonicama, te Kleber Krisalp HP 9. Srednju ocjenu, preporučuje se, dobilo je 12 guma. Dunlop i Goodyear imale su samo jednu manu. Dunlopova guma nije se pokazala dobrom na suhoj podlozi, a Goodyearova je imala manje nedostatke na snijegu. Ostalih deset su lošije ocijenjene zbog slabije kvalitete na mokroj podlozi i snijegu. Među njima je i Sava Eskimo S3+, koje su kod nas vrlo popularne jer su među najjeftinijima. Test je pokazao da će Sava izgubiti kontrolu i početi proklizavati pri brzini od 79 kilometara na sat, dok će se Continentalu to dogoditi pri 93 kilometra na sat.

Kod guma dimenzija 215/65 R16 H samo je Dunlop Winter Sport 5 dobila ocjenu vrlo dobar. Četrnaest guma se preporučuje, a drugačijih su modela nego one testirane manjih dimenzija. Guma Nankang Snow SV-2 nije dobila prolaznu ocjenu.

Cijene u našoj tablici su s web shopa vulkal.hr za sve vrste plaćanja, a s kupigume.hr za gotovinu te s gume.com.hr. Dostava je kod nekih besplatna za kupnju četiri gume. Gume mogu biti i na akcijama. No treba paziti gdje se kupuju jer kvaliteta ovisi o starosti te kako su bile skladištene.     

Oznake brzine i nosivosti

Gume su predviđene za određenu brzinu i nosivost. Oznaka T znači da se smije voziti najviše 190 kilometara na sat, a H je do 210 km/h. Uz tu oznaku je i dvoznamenkasti broj koji označava nosivost gume - 91 je za 615 kilograma, a 95 za 690 kilograma po gumi.    

Proizvodnja

Na gumi je i oznaka proizvodnje. Da je guma proizvedena ovoga tjedna, između 16. i 22. listopada, imala bi oznaku 4217. Prve dvije znamenke su tjedan u godini, a druge dvije godina.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'