Obavijesti

Tech

Komentari 12

Nova Puma stigla u Hrvatsku, najvažniji je novi Ford stoljeća

Nova Puma stigla u Hrvatsku, najvažniji je novi Ford stoljeća
12

Usred korona krize Ford je dobio pojačanje. U Hrvatsku je stigao novi mali SUV Puma. Za sada se nudi s tri različita motora po cijeni od 159.900 kuna do 237.990 kuna

VIDEO

Dugo najavljivani mali SUV kakav je Fordu nedostajao u ponudi stigao je u prilično nezgodno vrijeme. Autosaloni su zatvoreni, a interes za kupnju malen, no ovako dobar i zanimljiv novitet ipak je privukao dosta pažnje. Puma je najvažniji novi Fordov model u ovom stoljeću i očekuje se da će uskoro postati okosnica prodaje, možda i najprodavaniji Ford u Europi. 

Puma je bez sumnje trenutno jedan od najljepših malih SUV-ova. Automobil nekim svojim linijama podsjeća na modele Porschea, pa čak i Aston Martina. Iza skladnih i agresivnih linija krije se auto koji je užitak voziti ali i auto koji je nevjerojatno praktičan. Mali Fordov SUV nastao je na platformi Fieste no mnogo je veći od nje. U dužinu mjeri 419 cm, a u širinu čak 181 što je vrijednost na razini limuzina srednje klase. Ta širina tajna je dinamičnog izgleda ali i vrlo mnogo mjesta u unutrašnjosti. Posebice to vrijedi za prtljažnik u koji stane 456 litara, što je jedan od najboljih rezultata u klasi. No nije sve u zapremini. Prtljažnik je vrlo lako dostupan jer ima najveći otvor u klasi, a na njegovom dnu nalazi se spremište zapremine 80 litara koje ima odvod pa ga je u njega moguće stavljati prljave stvari i nakon toga ga oprati šmrkom i jednostavno ispustiti vodu. Polica prtljažnika je jedinstvena i nije ju potrebno skidati kada u auto stavljate veće premete. Naime, ona je elastična i savinuti će se po potrebi.

U kabini dominira veliki središnji zaslon, a ovo je i prvi Ford koji dolazi s potpuno digitalnim instrumentima. Njihov promjer je 12,3 inča. Još jednu genijalnu ideju nalazimo na sjedalima. Kod najviše razine opreme presvlake su opremljene patentnim zatvaračem te ih je moguće skinuti, oprati u perilici rublja ili kupiti nove i zamijeniti ih.Dobre vozne osobine i uživanje u vožnji u središtu su pažnje kod svih Fordovih modela, pa tako i kod Pume. U vožnji uopće ne primijetite da se vozite u visokom SUV-u, osjećaj je gotovo identičan onome u Fiesti i Puma je, po našem mišljenju, trenutno najbolji vozački auto u svojoj klasi. Ovjes je nešto tvrđi no nije neudoban i vrlo je uvjerljiv, mjenjač kratkog hoda i precizan kao i upravljač.

U Hrvatskoj se za sada nude tri benzinska motora. Svi su jednolitreni benzinci s tri cilindra, osnovni ima 125 KS, a druga dva mild hybrid sustav i 125 i 155 KS. Verzija sa 125 KS i mild hybrid sustavom nešto je štedljivija od motora sa 125 KS bez hibridnog sustava, a cijena im je gotovo ista. Na jesen se očekuje dolazak novog osnovnog motora snage 95 KS te dizelske 1,5-litrene verzije sa 120 KS. 

Ford Puma donosi najviše sigurnosnih sustava i sustava za pomoć u vožnji od svih Fordovih modela. Najzanimljiviji je sustav kojim se auti međusobno obavještavaju o opasnosti na cesti u krugu od 800 metara. Oprema je također bogata. Puma može imati čak i masažna sjedala te još mnogo drugih praktičnih i inteligentnih dodataka. 

Osnovna Puma za sada stoji od 159.990 kuna što je više od prosječnih osnovnih modela ove klase, no zato motor ima 125 KS, a oprema osnovnog modela je nevjerojatno bogata, na razini najbogatijih oprema kod konkurencije. Primjerice osnovni Groove u seriji ima 17" alunaplatke, navigaciju, 8" dodirni zaslon, bežično punjenje telefona, LED svjetla i ambijentalno osvjetljenje, parkirne senzore... Nudi se još čak šest razina opreme, a najskuplji model je ST-Line X Vignale sa 155 KS koji stoji 237.990 kuna. O kako se dobrom autu radi uvjerili smo se na svjetskoj prezentaciji u Španjolskoj gdje smo Pumu prije tri mjeseca vozili među prvima na svijetu, a naše tadašnje dojmove možete pogledati i u videu ispod. 

Pokretanje videa...

Ford Puma 02:14

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama