Obavijesti

Tech

Komentari 16

Novi iOS ima pametniju Siri, više Facebooka i nove mape

Novi iOS ima pametniju Siri, više Facebooka i nove mape
41

Apple je na WWDC konferenciji predstavio vlastite mape i prekinuo suradnju s Googleom. Siri sada može tvitati, rezervirati stol, ali i pokrenuti neku od aplikacija

VIDEO

Apple je u ponedjeljak na svojoj WWDC (Worldwide Developers Conference) konferenciji predstavio novi iOS 6, posljednju verziju operativnog sustava za iPad i iPhone. Na naše uređaje stiže ove jeseni, vjerojatno paralelno s novom generacijom iPhonea. Među više od 200 novih značajki ističe se još pametnija virtualna pomoćnica Siri s podrškom za nove jezike. Moći će pokretati aplikacije, slati tvitove, ali i rezervirati stol u restoranu ili vam pročitati kritiku filma. Apple također radi s proizvođačima automobila kako bi ugradili gumb na volan koji će aktivirati Siri kako ne bi morali skretati pogled s ceste i skidati ruke s volana.

Kao što se najavljivalo iOS donosi bolju integraciju s Facebookom, slično kao što je dosad bilo i s Twitterom. Facebook i dijeljenje sada su duboko integrirani u aplikacije, ali i kalendar koji će povlačiti rođendane i sl. s Facebookova kalendara. 

Mnogi će cijeniti opcije "ne smetaj" koje se mogu podešavati kada se ne možemo ili ne želimo koristiti telefonom, tako da isključimo sve notifikacije, pozive i ostalo kada spavamo. Moći ćemo i postaviti poruku koja će pozivatelja podsjetiti da nas nazove kasnije. FaceTime se sada može koristiti i preko 3G mreže, a u Safariju su dodali offline reading liste te se direktno iz preglednika mogu učitati slike na druge servise.

Slike iz Photo Streama moći ćemo lakše dijeliti s prijateljima, a zanimljiva je nova aplikacija Passbook u koju možemo spremati lozinke, ali i karte za avion, kino i ostale prilike u kojima moramo isprintati kartu i dati je na pregled.

Što se tiče mapa, Apple u iOS 6 prekida suradnju s Googleom te će koristiti vlastiti sustav, u kojem je integriran Yelp, ali su ugradili i prometne informacije (u stvarnom vremenu). Tu je i mogućnost prilagodbe rute, a dodali su funkciju Flyover u kojoj mapu možemo pregledavati u 3D, kao da se nalazimo u Sim City ili nekoj sličnoj igri. Inače, sličan sustav je prije nekoliko dana predstavio i Google. 

Stiže tanji MacBook Pro s Retina ekranom

Apple je predstavio novi MacBook Pro s 15,5 inčnim ekranom, Intel i7 četverojezgrenim procesorom i Retina ekranom, iste kvalitete prikaza kao na iPadu. Laptop je debeo tek 1,8 cm. Podržavat će do 16 GB RAM-a i do 768 GB flash memorije. Phil Schiller iz Applea usporedio ga je po veličini i težini s MacBook Airom. Cijena će mu biti od 2.199 dolara za model s 8 GB RAM-a. 

Nadogradili su i MacBook Pro seriju s "običnim" ekranima koji sada imaju brže procesore i nove cijene. MacBook Air dobio je novi brži procesor i nižu cijenu. Operativni sustav Mountain Lion bit će dostupan od sljedećeg mjeseca za 19,99 dolara.

Inače Tim Cook, Appleov šef, na konferenciji se pohvalio kako u App Storeu sada imaju više od 400 milijuna računa te da je dostupno oko 650.000 raznih aplikacija. Na konferenciji nije bilo riječi o novim Mac desktop računalima, a iako se najavljivalo nije bilo ni slova o Apple TV i aplikacijama za isti, kao ni o mogućem novom uređaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama