Novi senzor za testiranje daha pomaže nam otkriti rak jajnika | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 2

Novi senzor za testiranje daha pomaže nam otkriti rak jajnika

Novi senzor za testiranje daha pomaže nam otkriti rak jajnika
1

Iako već postoje slični uređaji, znanstvenici iz Izraela kažu da je ovaj sigurniji, precizniji i pouzdaniji od metoda koje su se u otkrivanju ove vrste raka koristile.

VIDEO

Izraelski znanstvenici razvili su novu vrstu elektronskog senzora koji na bezbolan i neinvazivan način može otkriti naznake postojanja raka jajnika kod pacijentica jednostavnim testiranjem daha.

Postoje slične sprave kojima se testiranjem daha otkrivaju druge vrste karcinoma, no zahvaljujući naprednoj tehnologiji novi elektronski senzor prikuplja više informacija o potencijalnom postojanju bolesti, manji je volumenom i zbog toga praktičniji od postojećih. 

Znanstvenici tvrde i da je sigurniji te precizniji i pouzdaniji od metoda koje su se u otkrivanju ove vrste raka koristile dosad. Senzorima iz aparatića koji izgledom podsjeća na inhalator kakav koriste astmatičari, nastoje se 'uhvatiti' lako hlapljivi organski spojevi (VOCs) koji se izlučuju dahom, na način da koriste fleksibilne polimerne supstrate prekrivene zlatnim nano-česticama za koje prianjaju hlapljivi organski spojevi. 

- Promjene u metabolizmu koje prate određenu bolest uzrokuju i promjene u sastavu i/ili u koncentraciji hlapljivih organskih spojeva izlučenih dahom - objasnila je za portal Mental Floss voditeljica projekta Nicole Kahn s izraelskog Instituta tehnologije.

Na temelju inicijalnih testiranja Kahn i kolege precizno su otkrili postojanje raka jajnika u 82 posto slučajeva, što je, kako tvrde, značajan napredak u odnosu na dosadašnje metode, među kojima su krvni testovi i pregled transvaginalnim ultrazvukom. 

Riječ je o neinvazivnoj, sigurnoj i jednostavnoj metodi koja će omogućiti da se testiranju podvrgne puno više pacijentica. Dosad se prakticiralo testiranje samo visokorizičnih pacijentica, a poznato je da su simptomi ove vrste karcinoma vrlo podmukli te se kod većine žena ne zamjećuju. Karcinom jajnika najčešće se otkrije u uznapredovaloj fazi. Kahn vjeruje da će se ista jednostavna tehnika ubuduće primjenjivati u testiranju i otkrivanju drugih vrsta te u dijagnosticiranju bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove. 

Kahn je rekla da s kolegama radi na volumenom još manjim i osjetljivijim senzorima prije nego što budu spremni za kliničku upotrebu.

Smrtnost od raka jajnika veća je nego od bilo kojeg drugog raka ženskih reproduktivnih organa, a preživljavanje pacijentica kod ove bolesti usko je povezano sa stupnjem proširenosti u trenutku njezina otkrivanja, zbog čega je detekcija bolesti u najranijoj fazi iznimno važna. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Nano Letters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac
od 23. do 29. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac

Bikovi će biti otvoreni prema novim iskustvima. Privlačit će ih sve što je novo i zanimljivo. Ovo će slobodnima osigurati ako ne nove ljubavne početke, ono barem zanimljiv i ispunjen društveni život
On je Dalićev adut za Italiju: Odbio sam Austriju, Luka mi je uzor, uspoređuju me s Rakitićem
ŽIVOTNA PRIČA

On je Dalićev adut za Italiju: Odbio sam Austriju, Luka mi je uzor, uspoređuju me s Rakitićem

Plus+ S 13 godina otišao sam u Salzburg i živio u internatu. Pletikosa me nazvao u ponoć da dođem u A reprezentaciju, pričao nam je Sučić, koji je pohađao istu školu u Linzu kao Kovačić i uspio što Mateo nikad nije...