Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Novi uspjeh za Ivu Tolić: To je priznanje za moj rad, ali i tim

Znanstvenica Iva Tolić izabrana je u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), koja je izabrala još 61 znanstvenika

Foto: Robert Anic/PIXSELL
2 komentara

Hrvatska znanstvenica Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković je zbog izvanrednih znanstvenih dostignuća u molekularnoj staničnoj biologiji, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula, izabrana u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), priopćio je Institut Ruđer Boškovi (IRB). 

EMBO je, navodi IRB, u punopravno ili pridruženo članstvo izabrao još 61 znanstvenika koji se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima na području znanosti o životu. 

ONA MIJENJA SVIJET Hrvatica Iva Tolić dobila veliko priznanje za otkrića u znanosti

Članovi te organizacije aktivno su uključeni u njezin rad djelujući kroz tijela poput vijeća, odbora i direkcija i to sudjelujući u ocjenjivanju prijava za financiranje EMBO-ovih projekata, u mentorstvu i davanju prijedloga za unaprjeđenje aktivnosti Organizacije. 

Većina novoizabranih članova, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinog tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji trenutno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL/screenshot

Prof. Tolić smatra kako članstvo u toj organizaciji predstavlja priznanje njezinu znanstvenom radu i njezinu timu.

"Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu," rekla je dodavši kako je EMBO usmjeren prema jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene. Tako se, smatra Tolić, na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih članova, što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini.

RUĐER BOŠKOVIĆ Za nova istraživanja: 'Kupila sam mikroskop od 3 mil. kuna'

Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu. Radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke skupine na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke skupine i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković. Godine 2015. dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada, među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruge europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti, stoji u priopćenju Instituta Ruđer Bošković. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message