Tech

Komentari 4

Novo otkriće o misterioznim signalima iz dubokog svemira - ponavljaju se svakih 157 dana

Novo otkriće o misterioznim signalima iz dubokog svemira - ponavljaju se svakih 157 dana

FRB 121102 ponavlja brze radijske proboje još od 2016. godine, a sada je prvi put utvrđeno po kojem obrascu, no ostala je još jedna enigma - ne zna što te proboje uzrokuje

Drugi put u povijesti astronomi su detektirali obrazac u misterioznim brzim radijskim signalima koji dolaze iz dubokog svemira.

Brzi radijski proboji, FRB, su radioimpulsi nabijeni snažnom energijom i traju vrlo kratko - nekoliko milisekunda. Astronomi su uspjeli upratiti proboje do njihovih galaksija, ali im je preostalo otkriti što uzrokuje te proboje.

Individualni radijski proboji jednom emitiraju signal i ne ponavljaju se. Ali, ponavljajući signali šalju kratke i jake radio valove nekoliko puta. Prijašnji slučajevi pokazali su da kad se signali ponavljaju, to rade sporadično ili u klasteru.

No, sve se to promijenilo početkom godine kada su astronomi otkrili obrazac da se FRB 180916.J0158+65 u probojima ponavlja svakih 16.35 dana. U periodu od četiri dana, signal ispušta jedan ili dva proboja svaki sat. Potom bi se utišao na 12 dana.

Sada su detektirali obrazac u drugom ponavljanju brzih radijskih proboja, poznatog kao FRB 121102. U tom cikličkom obrascu, radio proboji se emitiraju u periodu od 90 dana, a zatim nestanu na 67 dana. Ovaj se obrazac ponavlja svakih 157 dana.

FRB 121102 ponavlja brze radijske proboje još od 2016. godine, a sada je prvi put utvrđeno po kojem obrascu.

- Sve dosad, samo jedan ponavljajući FRB je bio poznat po tome da pokazuje obrasce u svojim aktivnostima. Činjenica da smo otkrili obrazac je važan ključ u otkrivanju "praoca" FRB-ova. Njihova periodičnost nam govori da objekt koji proizvodi FRB je vjerojatno u orbiti s drugim astrofizičkim tijelom - rekao je autor studije Kaustubh Rajwade za CNN.