Obavijesti

Tech

Komentari 0

O čemu voditi računa prilikom postavljanja suhog estriha?

O čemu voditi računa prilikom postavljanja suhog estriha?
1

Izvođenje suhog estriha ne zahtjeva ni kap vode, što znači da nije potrebno ni vrijeme da vlaga ispari iz prostorija prije nego se nastavi s radovima.

VIDEO

U svoju niskoenergetsku kuću obitelj Jelušić želi useliti čim prije, pa će postavljanje suhog umjesto mokrog, odnosno tekućeg estriha skratiti vrijeme izvedbe radova, jer je podloga spremna za postavljanje završne obloge već nakon 24 sata. Naravno, brzina izvođenja ne smije ići na uštrb kvalitete izvedbe. S Fermacell gips-vlaknastim estrih elementima mogu se izvesti konstrukcije podova visoke kvalitete na ekonomičan način koji skraćuje vrijeme radova odnosno rok useljenja. Prilikom postavljanja suhog estriha nije potrebna ni kap vode, što znači da nije potrebno ni vrijeme da vlaga ispari iz prostorija prije nego izvođači nastave sa završnim radovima. U slučaju izvedbe mokre glazure, na površinu od 100 m2, visine nasipa 5 cm potrebno je upotrijebiti 1000 litara vode, dolazi do isparavnja 60%. Znači 600 litara vode isparava u prostor kod procesa sušenja i ulazi u postojeće zidove i stropove. Kako bi se u budućnosti izbjegla moguća oštećenja glazure ili postavnjene podne obloge, ta se voda mora postepeno isušiti prije polaganja keramičkih pločica, parketa ili laminata. Vrijeme je novac, a svaki investitor gleda kako ga na gradilištu potrošiti što manje.

Izvedba suhog estriha ide brzo jer se FERMACELL estrih elementi s gips-vlaknima sastoje  od dvije međusobno zalijepljene FERMACELL gips-vlaknaste ploče, debele 10 mm ili 12,5 mm koje su jedna prema drugoj postavljene s pomakom, tako da nastane 50 mm široki stepenasti pregib. One se postavljaju na suhi nasip za izravnavanje površina koji se izvlači letvom na točnu mjeru. Na ovaj način dobiva se kompletno ravna podloga koja je odmah prohodna. Kod mokrog estriha podloga nije uvijek 100% ravna, tako da se prije polaganja parketa mora dodatno nivelirati, a prilikom postavljanja keramike potrebno je utrošiti puno više ljepila za keramiku što opet iziskuje dodatno vrijeme i novac.

Prilikom postavljanja Fermacell estriha, izvođači se ipak moraju držati nekih osnovnih uputa proizvođača kako bi se postigli željeni rezultati. Tako se preporuča da se materijal za nasipavanje i estrih elementi polažu tek kada je dovršeno žbukanje i žbuka se osušila. Estrih elementi moraju biti prilagođeni klimi u prostoru. Nakon lijepljenja se ova klima u prostoru ne smije značajno promijeniti minimalno 24 sata prije i 24 sata nakon polaganja estriha. Preporuča se također da srednja vlažnost zraka prilikom izvođenja ne prelazi 70%. Primjena zagrijavanja s plinskim plamenikom može dovesti do oštećenja kroz orošenje i valja ga izbjegavati. Ukoliko je podloga mokra potrebno ju je hidroizolirati ili prevući pvc folijom. Ako se radi sa standardnim gipsvlaknastim estrih elementom tada  treba kompletnu površinu premazati Fremacell tekućom folijom za zaštitu od vode. Kod drvenih greda ili međukatne drvene konstrukcije, ako je podlogu potrebno izravnavati,  tada se prije izravnavanja postavlja Fermacell zaštitni val difuzijski otvoren koji dodatno služi za zaštitu rasipanja nasipa kroz rupe u gredama.

Za podna grijanja upotrebljavaju se posebni sustavi koje odobrava njihov proizvođač kao podobne za upotrebu kod suhih estriha.U pravilu, ovdje se radi o podnim sustavima  grijanja s toplom vodom.Toplinske cijevi se nalaze u posebno oblikovanim pločama.  Limovima za provodljivost topline ostvaruje se jednakomjerna raspodjela topline, a služe i kao cjelokupna podloga na čitavoj površini za estrih elemente. Kod upotrebe za podna grijanja u pravilu se rabe  FERMACELL estrih elementi 25 mm debljine.

Podna električna grijanja su samo djelomično pogodna za upotrebu zajedno s FERMACELL estrih elementima, jer se primjerice može dogoditi da u grijačim vodovima, položenim u ležaj od ljepila, nastane opasan zastoj topline. Ovakve sustave treba izvesti isključivo uz odobrenje proizvođača grijanja. Ni na jednom mjestu estrih elemenata temperatura ne smije biti viša od 45°C. Zastoj topline prouzročen pokrivanjem grijačih vodova komadima namještaja ili tepihom koji na pozadini ima pjenasti materijal - nije dopušten.

Kod podnog grijanja, klasična glazura provodi toplinu 120 min kod 5cm visine. A kod Fermacell suhog estrih elementa od 25mm temperatura se može puno brže prenjeti na okolni prostor jer zagrijavanje površine traje oko 45min.

Od učenja iz vlastitog primjera bolje je ipak posavjetovati se sa stručnjacima, pa je naša preporuka da pitanja vezana uz izvedbu estriha na vašem objektu uputite tehničkoj službi Fermacella.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'