Obavijesti

Tech

Komentari 20

Objašnjenje za čudne orbite u okruženju Neptuna: 'To je disk'

Objašnjenje za čudne orbite u okruženju Neptuna: 'To je disk'
1

Postoji li ili ne postoji Planet 9 - to je pitanje godinama zbunjivalo znanstvenike, a sada postoji još jedno tumačenje za kolebanja u tom dijelu Sunčeva sustava

VIDEO

Iza Neptuna, najudaljenijeg planeta Sunčevog sustava, stručnjaci su primijetili čudnu pojavu koja se, po njihovom mišljenju, može objasniti jedino postojanjem tzv. tajnovitog Planeta 9. Teorija o Planetu 9 kao o golemom planetu na vanjskom djelu Sunčevog sustava tijekom godina se nametnula kao moguće objašnjenje za nepravilno kretanje transneptunskih tijela, odnosno astronomi su smatrali da su njihove neobične putanje pod utjecajem Planeta 9. 

Dakle, prema toj hipotezi, Planeta 9 koji je desetak puta veći od Zemlje ima toliko veliku putanju oko Sunca da bi mu za jednu godinu trebalo između 10.000 i 20.000 naših.

Zato ga još nismo uspjeli vidjeti. Međutim, jedino uporište da doista postoji temelji se upravo na neobjašnjivom kretanju Neptunovih satelita. 

Postoji li ili ne postoji Planet 9 - to je pitanje godinama zbunjivalo znanstvenike, a sada postoji još jedno tumačenje za kolebanja u dalekom dijelu Sunčeva sustava koje nudi novo objašnjenje - uopće se ne radi o planetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak u časopisu Astronomical Journal ponudila je alternativno objašnjenje za neobični fenomen i postavlja novu tezu - neobično kretanje nema nikakve veze s Planetom 9.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu i američkog Sveučilišta u Bejrutu smatraju da je zapravo riječ o disku sastavljenom od malih zaleđenih objekata, čija je zajednička masa deset puta manja od Zemljine, odgovorna za neobične orbite kretanja, piše Cnet.

Izračuni, modeli i simulacije interakcija između transneptunskih tijela i velikog ledenog diska na kojima su radili profesori američkog Sveučilište u Beirutu doveli su do zaključka da je ledeni disk dovoljno velik da izazove ekscentrične orbite transneptunskih tijela zbog djelovanja međusobnih gravitacija. 

U svakom slučaju, bio planet ili disk, s mjesta gdje se mi nalazimo ne možemo vidjeti ni jedno ni drugo. Osim toga, to ne znači da su pobornici teorije o postojanju Planeta 9 nužno u krivu - znanstvenici Sefilian i Jihad Touma kažu da postojanje jednog ne isključuje postojanje drugog nebeskog tijela - drugim riječima, možda su obje teorije točne - kazao je Sefilian. 

Nakon svega, možemo samo zaključiti da jedna od velikih misterija Sunčevog sustava i dalje nije riješena...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…