Obavijesti

Tech

Komentari 12

Obrnuto od Pinokija: Nos se kad lažemo zapravo smanjuje

Obrnuto od Pinokija: Nos se kad lažemo zapravo smanjuje
1

Naime, znanstvenici su dokazali da se naš nos zapravo smanjuje kada lažemo jer dolazi do pada temperature. Na taj način, prepoznali su laganje u oko 80 posto slučajeva

VIDEO

Pinokio je svima dobro poznata bajka o drvenom dječaku kojemu je nos rastao kada je govorio laži. Međutim, prema novom istraživanju, u stvarnosti se događa nešto sasvim obrnuto - barem kad su 'pravi dječaci' u pitanju. 

Naime, znanstvenici su dokazali da se naš nos zapravo smanjuje kada lažemo jer dolazi do pada temperature. Čak su napravili i svojevrsni detektor laži koji je pratio temperaturu noseva i na temelju temperature prepoznao je laganje s točnosti od oko 80 posto. 

- Test je najpouzdaniji detektor laži na svijetu - 10 posto je točniji od poligrafa - tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi, koji su istražili tzv. Pinokio efekt.

Kada lažemo, temperatura na vrhu nosa padne i do 1,2 stupnja Celzijusa, a istovremeno čelo se zagrije i do 1,5 stupnjeva. Što je veća razlika u temperaturi između ta dva područja, veća je vjerojatnost da čovjek laže, piše DailyMail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovu pomalo čudnu reakciju potiče mozak, odnosno napor koji je potreban za laganje, ali i anksioznost koja dolazi s laganjem. 

- Ako mislite slagati, morate malo razmisliti, a to vam podiže temperaturu čela - istaknuo je voditelj studije dr. Emilio Gomez Milan i dodao: 'Istovremeno se osjećate nervozno, a zbog toga vam pada temperatura nosa'. 

Fenomen čak izaziva i neprimjetno suženje nosa, iako je tu razliku nemoguće uočiti ljudskim okom. 

Snimanje termalnom kamerom

Tijekom istraživanja, znanstvenici su zamolili 60 studenata da naprave nekoliko zadataka dok ih se za to vrijeme snima termalnim kamerama.

Jedan od zadataka bio je i telefonski poziv u trajanju od tri do četiri minute partneru ili roditelju u kojem su morali izreći poveću laž.

Sudionici u ispitivanju sami su morali izmisliti laž, primjerice da su vidjeli slavnu osobu koja je doživjela prometnu nesreću. 

Kontrolna skupina, koju je također snimala termalna kamera, morala je obaviti sličan telefonski poziv i ispričati ono što su u tom trenutku vidjeli na televiziji - video koji je prikazivao dijelove tijela u jezivoj prometnoj nesreći. 

- U oba slučaja, ispitanici su osjećali nervozu - istaknuo je dr. Gomez Milan. 

Međutim, eksperimentalna skupina ispitanika doživjela je takozvani Pinokio efekt u nosu, odnosno rezultat mentalnog napora u čelu kojom pratimo laž koju izgovaramo. 

Voditelj studije je izjavio da su u testiranju identificirali 80 posto lažljivaca - što je točnost veća od bilo kojeg današnjeg detektora laži. 

- Ovom metodom uspjeli smo povećati razinu točnosti i smanjiti pojavu lažnih točnosti, pojave koja se često događa kod modernih poligrafa - kazao je.

Osim toga, dr. Gomez Milan je objasnio da će policijski istražitelji jednoga dana moći kombinirati dosad korištene metode sa slikama termalnih kamera i tako lakše prepoznati kriminalce koji lažu

- U idealnom slučaju, trebalo bi kombinirati dvije metode - strateški intervju i termografiju, a takvi bi se sustavi primjenjivali u policijskim stanicama, na aerodromima ili izbjegličkim logorima - kazao je. 

- Na taj način, možemo otkriti ako netko laže, odnosno kakve su stvarne namjere ljudi koji pokušavaju prijeći granicu između dviju zemalja - napomenuo je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle