Obavijesti

Tech

Komentari 0

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka

VIDEO

1. Odabir parcele

Prilikom odabira parcele informirajte se o mogućnostima gradnje, vlasničkim odnosima, točnim dimenzijama parcele, dozvoljenoj izgrađenosti i postoji li pristup na javno prometnu površinu. Provjerite vrstu tla, utjecaj podzemnih voda i opasnost od klizišta. Povoljna orijentacija doprinosi iskoristivosti prirodnih resursa i rezultira smanjenim troškovima grijanja i hlađenja. 

2. Odabir kuće 

Tipske kuće u katalogu su ogledni primjerak i mogu se prilagođavati željama investitora u pogledu rasporeda, kvadrature ili poboljšanja energetske učinkovitosti. Veća odstupanja znače i odstupanja od cijene za taj tipski projekt, a ovisno o količini i kvaliteti materijala korištenog u novom projektu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Financiranje 

Za razinu izvedbe visoki rohbau, koja uključuje izgradnju kuće na pripremljenim temeljima te završne obrtničke radove, cijene se kreću oko 500 eura/m² neto površine kuće. Za „ključ u ruke“ cijena se kreće oko 850 €/m2 ovisno o materijalima koji se ugrađuju.

Odvojite oko 10% ukupnog iznosa za nepredviđene troškove. Prilikom određivanja rate kredita nemojte precijeniti svoje mogućnosti jer će u idućih 20-ak godina biti raznih neplaniranih troškova. 

4. Priprema gradilišta

Nakon što je geodet iskolčio buduću građevinu prema glavnom projektu te je definiran položaj temelja, zidova i dimnjaka, uslijedilo je kopanje građevinske jame i gradnja podruma. Parcela Leljaka nalazi se na kosom terenu pa se ukopavanjem dijela podruma savladava nagib terena. 

5. Gradnja podruma

Zidovi podruma izvedeni su armiranim betonom. Zidovi i strop toplinski je izoliran s 8 cm XPS-a. Veliki naglasak stavljen je na drenažu i hidroizolaciju podrumskih prostorija. Nakon što su izvedeni pregradni zidovi podruma, postavila se gornja armirano betonska ploča. 

6. Proizvodnja kuće

Zidovi montažne niskoenergetske kuće površine 130 m2 proizvedu se u 7 dana. Proces je automatiziran i odvija se u kontroliranim tvorničkim uvjetima. Sukladno projektnim nacrtima s ucrtanim instalacijama, utičnicama i prozorskim otvorima, svaka se drvena greda reže laserskom preciznošću, potom se impregnira i zaštićuje od plijesni i nametnika prije nego dođe na stol za montažu zidnog panela. Drveni okviri ispunjavaju se negorivom mineralnom vunom kao toplinskom izolacijom te oblažu negorivim Fermacell gipsvlaknastim pločama. Vanjski zidovi su debljine 36 cm, a kvadratni metar ovakvog zida teži 100 kg. 

7. Montaža

Iz tvornice do gradilišta, kuća se „u dijelovima“ transportira kamionom. Posebnom dizalicom zidni paneli kuće prenose se na temeljnu ploču. Zidovi se na svakom spoju međusobno učvršćuju posebnim vijcima velike čvrstoće i žilavosti koji garantiraju stabilnost kod većih potresnih opterećenja. Pregradni zid se sastoji od nosivog drvenog dijela, nosive Fermacell vatrootporne gipsvlaknaste ploče te dodatne vatrootporne gipsvlaknaste obložne sa svake strane. Zidovi izloženi većoj količini vlage oblažu se vodootpornim gips-kartonskim pločama debljine 12,5 mm preko kojih se lijepe pločice. Vanjski zid se dodatno oblaže s toplinskom izolacijom od kamene vune debljine 15 cm, pa je njegova ukupna debljina 36 cm. Na montirane zidne elemente prizemlja, montira se stropna konstrukcija s parnom branom i 30 cm kamene vune te krovna konstrukcija. Ispod svih zidova se postavlja hidroizolacija u širini od pola metra koja sprječava da se u zidnu konstrukciju uvuče kapilarna vlaga iz temelja. Kuća od 130 m2 montira se u jednom danu.

8. Unutrašnji i vanjski radovi

Za krovopokrivačke, fasaderske, limarske, kamenopolagačke i instalaterske radove, potrebno je 10-15 radnih dana. Završni radovi mogu trajati 2 mjeseca. Denis Leljak ugradit će podno grijanje koje će biti spojeno s dizalicom topline kapaciteta 9 kW. 

Uređenje eksterijera uključuje uređenje vanjske terase i balkona, staza i stuba, ograde, parkirališnog mjesta, nanošenje humusne zemlje, sadnju travnjaka i ukrasnog bilja, ugradnju vanjske rasvjete. Zbog nagiba terena, zemlju iznad i ispod kuće važno je učvrstiti posebnim „sidrima“ ugrađenim u padinu. Vanjski potporni zid dodatno će ustabiliti zemlju iznad kuće i cestu uz parcelu. 

9. Uređenje interijera 

Interijer će Leljakovi uređivati u fazama, kako se obitelj bude prilagođavala na novi prostor. Kako najbolje iskoristiti prostor prizemnice s pogledom na Medvednicu i Zagreb Leljakovi su zatražili od dizajnera interijera. 

10. Useljenje

4 mjeseca od početka izgradnje obitelj će useliti u svoju novu niskoenergetsku montažnu kuću.

Jeste li znali da niskoenergetska montažna kuća ima:

1. 8 puta manje troškove grijanja nego klasična kuća

2. povrat investicije u roku 10-tak godina 

3. 10% veću netto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika

4. odlične protupožarne i protupotresne karakteristike 

5. garanciju na konstrukciju je 30, a na materijale 100 godina

6. vijek trajanja 150 godina

7. kratak rok izgradnje: proizvede se u 7 dana, montira u 8 sati, izgradi do razine „roh bau“ u 12 dana

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Ljubavi Vlatke Pokos: Razvela se od Dikana, otišla u Kanadu, a sad ljubi devet godina mlađeg
PONOVNO SRETNA

Ljubavi Vlatke Pokos: Razvela se od Dikana, otišla u Kanadu, a sad ljubi devet godina mlađeg

Vlatka je o svojim bivšim ljubavima uvijek bila vrlo iskrena, a neke njezine veze pale su u zaborav...
Horoskop drevnih Maja ima 19 znakova - provjerite koji je vaš!
JEDAN JE VRLO POSEBAN

Horoskop drevnih Maja ima 19 znakova - provjerite koji je vaš!

Svaki horoskopski znak ima svoje značenje i simbole koji ga opisuju, a traju po 20 dana osim jednog koji traje samo pet. Provjerite koji ste vi znak drevnih Maja i što to govori o vama