Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Jeste li je ovako zamišljali? Otkrili tko je žena iza glasa Siri

Susan Bennett je tonove koje koristi Siri snimila još 2005. godine, dvije godine prije nego je iPhone predstavljen. Apple je aplikaciju kupio i ugradio u iOS 2011. godine

CNN
Foto: CNN
15 komentara

Siri je u posljednje dvije godine vjerni suputnik milijuna korisnika Appleovih uređaja. Daje informacije o vremenu i preporuke restorana (gdje su dostupne), ismijavali su je, a spremno odgovara na brojna suluda pitanja. Na Appleove uređaje je stigla kao sastavni dio iOS-a 2011. godine, iako je i prije bila dostupna kao zasebna aplikacija.

Njezin najpoznatiji glas je onaj Amerikanke koja dosad nije bila poznata. Kako piše CNN, radi se o Susan Bennett koja živi kraj Atlante, iako Apple to nije potvrdio. Ona kaže da je to njezin glas, isto tvrde i kolege, ali i vještak s 30 godina iskustva. Bennett godinama posuđuje svoj glas, a počela je kao glas za bankomate, a danas je se može čuti u reklamama, GPS uređajima i na terminalima zrakoplovne tvrtke Delta. 

Siri je u iOS 7 progovorila na dodatnim jezicima, a glumci koji su dali glas u Velikoj Britaniji i Australiji otkrili su svoj identitet, no ne i Bennett. Kaže da nije bila sigurna želi li taj pritisak i je li sve legalno. Nakon što je Verge objavio priču o Siri odlučila je javno istupiti.

No, cijela priča počela je još 2005. godine, dvije godine prije predstavljanja iPhonea. Softverska tvrtka ScanSoft trebala je glas za svoj novi projekt te su preko tvrtke GM Voices došli do Susan. Po nekoliko sati, svakog dana, u srpnju 2005. je snimala svoj govor za bazu podataka. Razne fraze i rečenice morali su snimiti kako bi stručnjaci potom mogli iz toga izvlačiti dijelove i stvoriti sustav koji se može koristiti u GPS-u i telefonskim sustavima. Bennet kaže kako nije znala za što će se koristiti njezin glas te je pretpostavljala da se radi o snimanju za neki telekom. Nekoliko godina kasnije stigao je iPhone 4S i kada je čula Siri znala je da je to njezin glas. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message