Tech

Komentari 2

OnePlus ulaže 150 mil. dolara u kamere, telefoni će imati potpis legendarnog Hasselblada

OnePlus ulaže 150 mil. dolara u kamere, telefoni će imati potpis legendarnog Hasselblada

OnePlus 9 prvi je telefon koji će donijeti Hasselbladova poboljšanja kamera kao rezultat suradnje ovih kompanija. OnePlus planira kroz tri godine u kvalitetnije fotografije uložiti 150 milijuna dolara

OnePlus je najavio da će u sljedeće tri godine uložiti više od 150 milijuna dolara kako bi poboljšali svoj sustav za fotografiranje, a na tome će raditi i s legendarnim proizvođačem fotoaparata Hasselblad. Ove će kompanije kroz tri godine raditi na sljedećoj generaciji sustava kamera za OnePlus mobitele, a prvi rezultat njihove suradnje bit će OnePlus 9 serija telefona koja će premijeru imati 23. ožujka. 

- OnePlus je uvijek i iznad svega davao prednost vrhunskom korisničkom iskustvu. Ove godine ćemo, uz pomoć stručnih i istinski legendarnih partnera u Hasselbladu, nastojati značajno poboljšati korisničko iskustvo upotrebe kamere na pametnom telefonu - rekao je Pete Lau, osnivač i izvršni direktor OnePlusa.

- S našim vrhunskim hardverom i računalnom fotografijom, s jedne strane, i s bogatim estetskim znanjem Hasselblada na području tradicionalne fotografije, s druge strane, uvjeren sam da će serija OnePlus 9 biti veliki korak naprijed u dostizanju našeg cilja isporuke vrhunske, vodeće kamere - rekao je.

- U Hasselbladu vjerujemo u moć fotografije, a naša je misija svakim novim danom aktivno pomicati granice tehnologije za snimanje. Upravo jer smatramo da je OnePlus inovativna tvrtka s kojom dijelimo jednaku viziju i strast prema tehnologiji, zaista se radujemo suradnji s njima. Nadamo se da će ovo partnerstvo što većem broju ljudi s kojima dijelimo strast prema fotografiji omogućiti pristup prepoznatljivom i istinski originalnom Hasselbladovom dizajnu i kvaliteti fotografije - rekao je Jon Diele, potpredsjednik Hasselblada.

Podsjetimo, Hasselbladove kamere poznate su iznimnoj kvaliteti, inovacijama i preciznoj mehanici, a upravo su njima astronauti zabilježili i prve korake na Mjesecu.

Što se tiče suradnje s OnePlus, prvi zajednički zadatak bit će poboljšanje softvera, što će uključivati rad na podešavanju boja i kalibraciji senzora. Hasselblad i OnePlus će zajednički definirati nove tehnološke standarde iskustva s mobilnim kamerama i razvijati inovativne tehnologije snimanja, nastavljajući poboljšavati sustav 'Hasselblad Camera for Mobile'. 

Novi način rada, 'Hasselblad Pro', označit će i prvo korištenje Hasselbladove kalibracije senzora u klasi na pametnim telefonima. Način rada 'Hasselblad Pro' unaprijeđen je novim korisničkim sučeljem temeljenim na Hasselbladovom softveru za obradu fotografija i detaljnim kontrolama, a korisnici također mogu koristiti 12-bitni RAW format za bogatiju boju i veći dinamički raspon.

Iz OnePlusa ističu da će ovo ulaganje od 150 milijuna dolara uključiti i daljnji razvoj već postojećih četiriju laboratorija za istraživanje i razvoj širom svijeta, ali i nova područja tehnologije za stvaranje fotografija na pametnom telefonu za buduće sustave kamera OnePlus, poput panoramske kamere s vidnim poljem od 140 stupnjeva, tehnologije T-objektiva za munjevit fokus na prednjoj kameri i objektiva slobodnog oblika – koji će prvi put biti predstavljeni na OnePlus 9 seriji, čija je specifičnost ta da eliminira izobličenja rubova na ultra-širokim fotografijama.

OnePlus 9 serija koristit će prilagođeni Sony IMX789 senzor za najveći i najnapredniji senzor glavne kamere ikad na OnePlus uređajima. S 12-bitnim RAW-om, pružat će i do 64 puta veći raspon boja nego prije. Hasselblad kamera za mobilne uređaje također će ponuditi poboljšano HDR video snimanje, kao i podršku za snimanje 4K 120FPS i 8K 30FPS video zapisa.