Obavijesti

Tech

Komentari 9

Orao s GPS-om: Paško je u 20 dana preletio 7500 kilometara

Orao s GPS-om: Paško je u 20 dana preletio 7500 kilometara
2

OPASAN LET Ornitolozi udruge BIOM na leđa orla zmijara postavili su aparat kojim su cijelo vrijeme pratili gdje leti. Preživio je put u Afriku gdje će prezimiti

VIDEO

Nema još ni godinu dana, a orao zmijar Paško iz Parka prirode Telašćica preletio je 7454 kilometra kako bi sigurno prezimio u južnom Sudanu.

Cijeli njegov put s nestrpljenjem su pratili iz udruge za zaštitu prirode BIOM. Oni su mu u srpnju, nekoliko dana prije nego što je poletio iz gnijezda, na leđa postavili GPS odašiljač.

Ta je praksa u svijetu ustaljena u posljednjih 20-ak godina. U Hrvatskoj ima tek nekoliko slučajeva takvog praćenja ptica, a uređaj za praćenje kretanja ptica po prvi put je isproban na moćnom orlu zmijaru. Riječ je o ptici selici koja se hrani zmijama i ostalim gmazovima. Zimuju u subsaharskom dijelu Afrike, a na proljeće nam se vraćaju u Sredozemlje. U Hrvatskoj ih najviše ima u priobalnom području gdje nalaze više ukusnih zmija za prehranu.

- Orlovo gnijezdo dosta je teško naći i trebalo mi je dugo dok u travnju nisam locirao Paškove roditelje. On se taman izlegao pa smo morali čekati da poraste - rekao nam je Sven Kapelj (33) iz BIOM-a. Kolegu i njega orlić nijednom nije kljucnuo ni napao. Pustili su ga da malo maše krilima i popravi perje te ga detaljno pregledali da budu sigurni da je dobro.

- Najprije se udaljavao tek nekoliko stotina metara i ponovno vraćao u gnijezdo. Uglavnom je letio u krugu u od kilometra oko gnijezda, a mi smo u svakom trenutku znali gdje je i kamo je krenuo. U migraciju je krenuo 18. rujna. Bilo je to opće oduševljenje, ali praćeno velikom anksioznošću - rekao je Kapelj.

Migracija je zahtjevna i opasna zbog krivolovaca. Na puta do “zimovališta” stradaju na stotine tisuća ptica. Prošao je Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Tursku, Siriju, Libanon, Jordan, Egipat, Čad i sletio u Sudan.

- Lete i preko zaraćenih područja. Paško je letio svaki dan po nekoliko stotina kilometara, a u 20 dana majstor je preletio 7000 kilometara - kaže Kapelj, koji jedva čeka da se vrati kući.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način