Obavijesti

Tech

Komentari 45

Osječko naselje ima besplatan, ali i najbrži internet na svijetu!

Osječko naselje ima besplatan, ali i najbrži internet na svijetu!
1

Radi se o 700 Mbps ukupno raspoređenih kroz našu Mesh mrežu koju čini 20 hotspotova u cijelom naselju Vijenac, objasnio je Valent Turković kojeg je Google proglasio jednim od najboljih inovatora

VIDEO

Kada je prije dvije godine UNICEF dao prestižnu nagradu The Europas dvojcu iz Osijeka, Valentu Turkoviću i Milijani Mićunović, za startup MeshPoint koji je proglašen najboljim europskim humanitarnim tech proizvodom, bila je to kruna višegodišnjeg rada na razvoju projekta koji osigurava besplatnu bežičnu mrežu.

Od tada je MeshPoint pobrao brojne nagrade i dokazao se na terenu kao mreža koja doista radi u svim uvjetima. Zahvaljujući tom inovativnom projektu i vizionarskoj ideji njegovih tvoraca Osijek će uskoro postati prvi grad koji će imati najbržu i besplatnu internet mrežu na svijetu.

Da je to itekako moguće pokazao je Valent Turković (40) na modelu svog naselja Vijenac Ivana Meštrovića u kojem živi. Naime, ovo naselje već par mjeseci ima najbrži i besplatni internet na svijetu.

- Radi se o 700 Mbps ukupno raspoređenih kroz našu Mesh mrežu koju čini 20 hotspotova u cijelom naselju. Dobili smo tu brzinu zbog načina na koji smo spojili Mesh vezu, a to je da je svaka točka povezana sa drugom i međusobno se nadograđuju. Konkretno, spojili smo pet brzih interneta i dobili 700 Mbps. Istraživao sam internet mreže u svijetu i znam da takva ne postoji, odnosno ako i postoji nitko o njoj nije ništa objavio -  pojašnjava Valent koji je svoj uređaj za bežični internet toliko usavršio da on može funkcionirati u svim vremenskim uvjetima.

Upravo zbog te inovativne ideje Google je Valenta uvrstio na listu 100 najboljih pokretača inovativnih ideja.

'Dobri susjedi, a ne političari' 

A ideja o besplatnom brzom internetu u naselju Vijenac Ivana Meštrovića realizirana je na inicijativu Udruge građana 'Možemo' koja je vjerojatno jedina nestranačka i nepolitička udruga koja je pobijedila na lokalnim, mjesnim izborima i tako ostvarila pravo da u ime svojih sugrađana participira u vlasti grada.

- Mi smo dobri susjedi, ne političari. Naša svrha je osluškivati potrebe građana, rješavati njihove probleme, prihvaćati prijedloge i sugestije te tako poboljšavati uvijete života u naselju. Bežični internet je ideja koja se izrodila nakon što smo vidjeli MeshPoint Valenta koji živi u našem naselju. Osmislili smo projekt građanske solidarnosti 'budi dobar susjed, podijeli svoj internet' i povukli sredstva na koja imamo pravo kao Mjesni odbor. S nekih 70-tak tisuća kuna uspjeli smo postaviti 20 hot spotova u cijelom naselju i tako veoma brzim internetom pokriti sve korisnike. Iznimno smo zadovoljni učinjenim jer internet sada imate na svakoj klupici u parku - kaže Mislav Kovačić iz Udruge 'Možemo' koja jednako uspješno brine i o drugim aspektima života u tom naselju.

- Želio bih od Osijeka napraviti pilot-projekt besplatnog i bežičnog interneta za cijeli grad. To nije neizvedivo, čak sam siguran da to možemo učiniti sa relativno malim sredstvima, daleko manjim nego što je sada potrebno uložiti da biste imali negdje neki hot spot koji pokriva veći broj ljudi. Mesh mrežu na Vijencu Ivana Meštrovića postavili smo uz novčanu naknadu na kojoj nismo zaradili. 70 tisuća kuna je realni trošak opreme. Stvarna cijena bila bi oko 130 tisuća za cijelo jedno naselje sa puno stanovnika. U odnosnu na aktualne tržišne cijene interneta providera to je malo novca. Kada grad Osijek bude raspisao natječaj za bežični internet u gradu, prvi ćemo se javiti i siguran sam da će to biti najniža cijena - kaže Turković koji je spreman isto napraviti i u drugim gradovima u Hrvatskoj, pa čak i najvećem Zagrebu.

Inspirirala ga izbjeglička kriza 

Turković je, inače, svoju MeshPoint ideju počeo razvijati 2016. godine kada su na hrvatsko-srpsku granicu nahrupile tisuće izbjeglica iz Sirije koje nisu imale nikakav način komunikacije sa svojim obiteljima. Tada su članovi Udruge Otvorena mreža, među kojima je bio i Valent, došli u Tovarnik sa ruksacima na leđima na kojima je pisalo FREE WIFI i pomogli svima koji su se našli u krizi.

- U ruksake smo stavili routere, baterije i krenuli tamo. Ubrzo smo shvatili da tamo ne radi 3G mreža ni mobiteli i internet niti ništa pa smo sastavili različite komponente kako bismo omogućili korištene 4G mreže. Doslovce smo sklopili wireless toranj na tronošcu sa više routera i to je radilo super ali se ispostavilo prekompleksno za humanitarne organizacije koje na terenu stalno sele i njima je trebalo nešto jednostavnije i mobilnije. Tu se zapravo rodila ideja o MeshPointu, proizvodu koji bi trebao omogućiti laganu i brzu uspostavu interneta na terenu u kriznim situacijama - kaže Turković koji je danas već razvio treću generaciju MeshPointa, kojega su u više navrata iskušali na raznim terenima i u kampovima u kojima borave izbjeglice.

- Doradili smo MeshPoint rukovodeći se rezultatima njegovog rada na terenu. U kampu u Slavonskom Brodu, gdje smo imali 12 hot spotova sa po tri MeshPointa koji u radili mjesecima besprijekorno, dokazali smo da sve to savršeno funkcionira i pojavile su se humanitarne organizacije koje su pokazale interes za naš uređaj. Sada već imamo suradnju sa našim GSS-om, Crvenim križom, engleskim GSS-om koji želi naš uređaj, također i UNICEF-om koji nam je otvorio i neka druga vrata velikih humanitarnih organizacija, a imamo i pozive iz velikog izbjegličkog kampa u Jordanu - kaže Valent koji se već godinama bavi razvojem internet komunikacija i kao inženjer je radio dugo godina u Iskonu, a sada u jednoj njemačkoj tvrtki.

Kada bi se MeshPoint našao na tržištu koštao bi oko 2.000 dolara no, to nije primarni cilj njegovog razvojnog tima.

- Radije bismo ga nudili uslužno. Proizvod je licenciran, ali nije zaštićen, imamo otvoren i software i hardware jer smatramo da su komunikacije jedna od ljudskih prava i vjerujemo u taj humanitarni dio, da u kriznim situacijama treba pomagati. On prvenstveno treba služiti u humanitarne svrhe u vrijeme krize, ali može služiti i kod svih outdoor eventa, znači koncerata, sportskih događaja i slično, kada ljudima treba besplatna bežična mreža - kaže Valent koji već godinama humanitarno sa MeshPointom podupire svjetsko natjecanje u ekstremnim sportovima Pannonian Challenge na koje dođe i do 5000 ljudi iz cijelog svijeta.

MeshPoint ima puno prednosti, a jedna je i ta da se radi o robusnom uređaju koji odolijeva vremenskim nepogodama, radi na struju, solarni panel ili na baterije, a održavanje je lako i može se obavljati i na daljinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno