Obavijesti

Tech

Komentari 16

Osnivač Pirate Baya izradio je ultimativni stroj za piratizaciju

Osnivač Pirate Baya izradio je ultimativni stroj za piratizaciju
2

Sunde tvrdi da je nepravedno kažnjen milijunskim iznosima koje mora vratiti glazbenoj industriji. Ovim projektom želi pokazati da se radi o fiktivnim iznosima

VIDEO

Suosnivač legendarnog Pirate Baya Peter Sunde ima novi projekt kopiranja. On je prošle godine odslužio zatvorsku kaznu, no još duguje milijune dolara glazbenoj i filmskoj industriji kao odštetu za omogućavanje dijeljenja ilegalnih kopija na internetu.

No, ovoga puta radi se ipak o malo drugačijem projektu. Nije napravio novi Pirate Bay, nego stroj koja pokazuje koliko industrija zabave pretjeruje u stvarnoj procjeni vrijednosti digitalnih kopija.

Naime, on je osim zatvorske kazne kažnjen i milijunskim iznosima upravo zahvaljujući procjenama da je svaka digitalna kopija jednako vrijedna originalnom proizvodu.

Stoga je odlučio napraviti ultimativni kopirajući stroj, odnosno program koje istovremeno i kopira glazbu i računa koliko se virtualnog novca pritom gubi . Njegov projekt Kopirajući stroj (Kopimashin) napravi 100 kopija hita Crazy Gnarlsa Barkleyja - svake sekunde . Očito izbor pjesme nije slučajan. To, prema matematici glazbene industrije, znači oko 10 milijuna dolara gubitka svakog dana. Što zvuči suludo.

Njegov stroj je dio umjetničkog projekta koji pojašnjava vrijednost digitalnih kopija.

- Želio sam pokazati apsurdnost tog procesa dodjeljivanja prevelike vrijednosti kopiji. Ovaj stroj konstruiran je da doslovno ilustrira da nije prijetnja nijednoj industriji. Da su oni u pravu već bi bankrotirali. Ja sam im želio na fizičkom primjeru pokazati da je uzaludno stavljati cijenu kopiji - rekao je Sunde.

Kopirajući stroj doista pritom kopira Barkleyjev hit Crazy, no ne sprema kopije, nego se sve brišu.

Sunde tvrdi da je suludo da se zbrajaju milijunski iznosi za virtualne kopije i da to nisu realni iznosi te da se ne mogu ni smatrati odštetom koju trebaju pojedinci vratiti glazbenoj i drugim kreativnim industrijama.

VIDEO

- To su sve fiktivni milijuni . Nije točno da glazbena industrija gubi milijune dolara zbog digitalnih kopija. Naprotiv, uvjeren sam da piratske kopije pozitivno utječu na prodaju. Suđenja za dijeljenje datoteka na internetu postat će suđenja za opscenost 21. stoljeća. Optužbe i zahtjevi nikad nisu u pravu i nikad nisu osnovani na stvarnoj šteti. Ekonomija funkcionira drugačije u društvu koje je globalno povezano internetom. No, industrije se ne mijenjaju i zato ih mi moramo srušiti. Jedan Kopirajući stroj imam kod sebe doma i dosad je već napravio 120 milijuna kopija. To znači da sam Gnarlsa Barkleyja i njegovog izdavača oštetio za 150 milijuna dolara - cinično je poručio Sunde, koji se čak javio Guinnessovoj knjizi rekorda te prijavio za najveću štetu glazbenoj industriji, prenosi TorrentFreak .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama