Obavijesti

Tech

Komentari 0

Otkrića i tehnologije inspirirane životinjskim sposobnostima

Otkrića i tehnologije inspirirane životinjskim sposobnostima
1

Ljudi će u budućnosti hodati stropom baš poput kukaca, a meduze će čitati barkod. Plivači nose kostim po uzoru na kožu morskog psa, a avioni oponašaju ptice

VIDEO

Bez obzira na to u kojem su položaju i hodaju li po stropu, drvetu ili listu, kukci s lakoćom prkose gravitaciji i svejedno im je trčkaraju li po grubim, glatkim, mokrim ili suhim površinama. Kukci su tako, više od Spidermana, inspirirali znanstvenike sa Sveučilišta u Kielu na izum ljepljive trake koja može izdržati težinu odraslog čovjeka. Budući da nema ljepila, ni nakon tisuću skidanja ne gubi na snazi lijepljenja. 

Znanstvenici su uz pomoć genetskog inženjeringa stvorili umjetne ekvivalente milijuna sitnih dlačica kakve kukci imaju na spretnim nožicama. Budući da ih je toliki broj, dlačice lakše prianjaju i imaju “intimniji” kontakt sa svakom površinom, a novoizumljene trake učinkovite su i pod vodom, a ne ostavljaju ljepljiv trag. Trake neće biti skupe, a primjenjivat će se u komercijalnoj upotrebi, robotici i za dijelove svemirskih stanica. 

Sinergija tehnologije i prirode, koje više ne igraju u suprotnim momčadima, novi su trend među znanstvenicima, a nova disciplina, biomimikrija ili bioinspiracija rabi nanotehnologiju kako bi imitirala učinkovita i održiva rješenja iz prirode. Tako su inženjeri sa Sveučilišta York u Engleskoj, oponašajući rogove jelena u borbi, napravili materijal koji je istodobno vrlo krut i vrlo čvrst te koji će se u budućnosti koristiti za izradu izdržljivih materijala. Izdržljiv je i oklop indijskog puža prema čijoj strukturi kućice se već izrađuju otporna odjela za vojnike i oklopna vozila. 

Meduza daje lasersko svjetlo

Protein koji oponaša svjetlost prvi je put otkriven 1961. kod svjetlećih meduza, a znanstvenici iz žive stanice danas mogu dobiti i lasersko svjetlo, koje je vrlo učinkovito kod svih oblika svjetlosnih terapija u medicini. Imitacija laserskog svjetla mogla bi unaprijediti i mikroskope, ali i skenere na blagajnama ili DVD playere. 

Bionički auto kopira ribicu

Inženjeri Mercedesa napravili su koncept auta koji kopira oblik tropske ribe. Zbog napredne aerodinamike auto troši 20 posto manje goriva, a s tri litre prijeći se 100 km. 

Lijep i čist u prljavoj bari

Lotosov cvijet može živjeti u prljavim vodama a da ništa ne izgubi od svoje čistoće. Pluta na vodi bez obzira na jaku kišu koja ga ne može potopiti. List mu je prikriven malenim izbočinama zbog kojih se voda skuplja u kapljice i usput kupi sve nečistoće. Lotosov efekt primjenu će naći u svim vrstama čišćenja, od cipela do auta. 

Vjetrenjače rade 20 posto bolje zbog kitova

Švicarski inženjer Georges de Mestral vratio se 1941. iz lova u svoju kućicu u Alpama, a pozornost mu je pobudilo čičkovo sjemenje koje se čvrsto zakačilo za njegova psa. Dio biljke stavio je pod mikroskop i otkrio kako svaka nit na vrhu ima kukicu kojom se čvrsto prianja uz sve što dodirne. Deset godina poslije Mestral je patentirao sustav za vezanje - velcro, a čičak-traka 1960. ulazi u masovnu proizvodnju. Nešto drukčija primjena biomimikrije ili oponašanja prirode uspješno je provedena kada su znanstvenici istraživali ponašanje grbavih kitova. 

Ove goleme životinje poznate su po svojim pjesmama koje šire kroz oceanske dubine, ali i gracioznom te spretnom radu peraja koje lako pokreću tijelo teže od 35 tona. Tajna je u obliku i naborima grbavih peraja koje i do 30 posto bolje iskorištavaju energiju zaveslaja. To znanje inženjeri su iskoristili kako bi napravili visoko učinkovite hidrauličke turbine, vjetrenjače, pumpe za navodnjavanje, goleme ventilatore i propelere. Poučeni iskustvom grbavih kitova, novodizajnirane turbine i uređaji iskorištavaju dvadeset posto više iz obnovljivih izvora energije. 

Hladna klima pod afričkim suncem

Milijuni termita koje prži afričko sunce u termitnjacima su napravili sustav hlađenja s hodnicima i dimnjacima. Arhitekte u Zimbabveu to je inspiriralo da naprave zgrade konstruirane tako da uvijek prirodno zadržavaju idealnu temperaturu.

Kupaće kakve nosi morski pas

U olimpijskom bazenu svaka se tisućinka broji, a sportski kupaći kostim inspiriran ljuskicama kakve ima i morski pas donosi odlučujuću prednost natjecateljima. Predatoru u moru one omogućuju brzo i okretnije plivanje sa svakim zaveslajem. 

Leće za blizu i daleko

Azijski macaklin gecko ima oči kojima noću vidi boje te se može fokusirati na objekte na različitim daljinama. Inspirirani time, znanstvenici rade na prilagodljivim lećama i novim kamerama. 

Avion s krilima ptice lakše leti 

Oponašajući ptice i ribe, znanstvenici sa Sveučilišta Penn State u Americi izumili su posebna avionska krila koja mijenjaju oblik i položaj ovisno o brzini i trajanju leta. Jednako poput krila ptica, umjetna krila štede energiju, odnosno gorivo, i omogućuju brži let. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'