Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Otkrijte kako zaštiti mobitel od vode i kako ih pokušati spasiti

Morate li ponijeti mobitel na plažu, najbolje bi bilo imati neko nepropusno kućište ili vrećicu sa zatvaračem. No ako je već upao u vodu, najbitnije je da ga ne uključujete

photojojo.com
Foto: photojojo.com

Kako dolazi ljeto sve smo češće uz vodene površine koje nam postaju najbolji prijatelj u borbi s vrućinama, no našim gadgetima ista ta voda postaje najgori neprijatelj. Gotovo sigurno je nekome upao mobitel ili fotoaparat u vodu i znate o čemu se radi. No, ne očajavajte jer za vaš uređaj još može biti nade. 

Naravno nisu sve metode za sušenje mobitela jednako uspješne. Puno toga ovisi o uređaju koji koristite.

1. Nakon što ste mobitel ili neki gadget izvadili iz vode, najbitnije je da ga ne uključujete.

2. Imate li telefon ili neki uređaj koji se može rastaviti, rastvorite ga i izvadite bateriju, SIM karticu i ostale dijelove poput memorijske kartice, koji se lako mogu izvući. 

3. Ako je uređaj upao u slanu vodu, isperite svu sol običnom vodom. Minerali iz vode mogu oštetiti spojeve. Uzmite ručnik i upijte svu vodu koju možete i obrišite dijelove. Protresite uređaj i pokušajte izbaciti što više vode koja se zavukla pod plastiku. Izbjegavajte korištenje fena, jer toplina može oštetiti uređaj.

4. U zdjelu s običnom rižom stavite uređaj i ostavite ga 12 do 24 sata u njoj. Riža jako dobro upija vlagu i mogla bi spasiti vaš uređaj. Naravno, dosta toga ovisi o tome o kojem se uređaju radi, poput iPhonea ili nekog Samsung telefona te dijelovima koji se mogu rastaviti...Kao alternativu riži možete koristiti silica gel koji se može kupiti u trgovinama s alatom ili tehnikom. Postupak je isti kao i s rižom, no gel bi trebao upiti više vlage. 

5. Nakon što se uređaj potpuno osušio, sastavite ga i pokušajte uključiti.

Najbolje se unaprijed osigurati

Kako bi izbjegli ovakve probleme s gadgetima koji su završili u vodi, najsigurnije bi bilo da kupite vodootporno kućište, a za brojne uređaje postoji cijeli niz zaštita. Nedavno smo pisali o Scuba Suit kućištu tvrtke Photojojo s kojim je lako i tipkati po ekranu pod vodom. Nepropusne vrećice sa zatvaračem također mogu poslužiti za prvu silu i zaštitu od pijeska, vode.

Kakvim ste vi rješenjima spasili vaše mobitele? Imate li neku provjerenu metodu nakon koje sve radi kao prije?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message