Otkriva tajne međuzvjezdanog prostora: Pazi da ne nazebeš! | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 47

Otkriva tajne međuzvjezdanog prostora: Pazi da ne nazebeš!

Otkriva tajne međuzvjezdanog prostora: Pazi da ne nazebeš!
2

OTIŠLA JE NA PUT BEZ POVRATKA Sonda Voyager 2 lansirana je 1977. godine. U studenom 2018. godine napustila je Sunčev sustav. Sad šalje podatke iz međuzvjezdanog prostora

VIDEO

U svemir je lansirana 20. kolovoza 1977. godine, četiri dana nakon što je preminuo kralj rock’n’rolla Elvis Presley, a trenutačno je od Zemlje udaljena više od 17,8 mlrd. kilometara.

Sonda Voyager 2 druga je letjelica NASA-e koja je napustila Sunčev sustav i došla u međuzvjezdani prostor. Prije sedam godina to je već učinila sonda Voyager 1. Iako je u pogonu 42 godine, Voyager 2 i dalje svoje podatke šalje prema Zemlji. Naime, na Voyageru 1 oštećen je instrument za mjerenje plazme, dok je na “dvojci” i dalje ispravan.

Tako su znanstvenici prvi put mogli saznati tajne međuzvjezdanog prostora. Sad godinu dana kasnije, a sonda je Sunčev sustav napustila 5. studenog 2018., objavili su svoje radove. Znanstvenici su saznali da naše Sunce nije tiha plamteća kugla u svemiru. Sasvim suprotno, Sunce stvara solarne vjetrove koji sa sobom nose i magnetska polja.

Nakon nekog vremena solarni vjetrovi ulaze u međuzvjezdani prostor. Poput ulja i vode, solarni vjetrovi i međuzvjezdani prostor ne odgovaraju jedan drugome i stvaraju mjehur oko Sunčeva sustava koji se naziva heliosfera. Prema podacima iz Voyagera, on okružuje Sunce, osam planeta Sunčeva sustava i većinu objekata na rubu našeg sustava. Tako nas heliosfera štiti od radijacije iz svemira. Rub heliosfere, koji se naziva heliopauza, označava početak međuzvjezdanog prostora.

- Želimo bolje razumjeti prirodu te granice, gdje se ta dva vjetra sudaraju i miješaju te na koji način se zapravo isprepliću - rekao je astronom Ed Stone iz Caltecha.

Data from the NASA spacecraft Voyager 2 has helped further characterize the structure of the heliosphere

Znanstvenici su saznali da heliosfera stalno mijenja svoj oblik. Otkrili su da je heliopauza glađa i tanja nego što se mislilo, s jačim magnetskim poljem. Prema analizi plazme, sonda je prešla heliopauzu za manje od dana.

Otkrila je sloj između heliopauze i međuzvjezdanog prostora u kojem djeluju oba vjetra, odnosno da heliopauza nije jedna čvrsta granica, nego da je riječ o dinamičnijem prijelazu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao
VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

Hrvatska je u Berlinu igrala na SP-u 2006. protiv Brazila. Današnji izbornik bio je navijač s ekipom iz Varaždina, Luka Modrić je bio na klupi, a i tada je kapetan bio desetka s trakom u kosi...
Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati
PREKID ODNOSA

Razlozi zbog kojih odrasli braća i sestre prestanu razgovarati

U mnogim obiteljima dođe do prekida odnosa između braće i sestara. Ponekad loš odnos iz djetinjstva preraste u ogorčenost, a nekada je to naprosto različitost u karakterima