Tech

Komentari 47

Otkriva tajne međuzvjezdanog prostora: Pazi da ne nazebeš!

Otkriva tajne međuzvjezdanog prostora: Pazi da ne nazebeš!

OTIŠLA JE NA PUT BEZ POVRATKA Sonda Voyager 2 lansirana je 1977. godine. U studenom 2018. godine napustila je Sunčev sustav. Sad šalje podatke iz međuzvjezdanog prostora

U svemir je lansirana 20. kolovoza 1977. godine, četiri dana nakon što je preminuo kralj rock’n’rolla Elvis Presley, a trenutačno je od Zemlje udaljena više od 17,8 mlrd. kilometara.

Sonda Voyager 2 druga je letjelica NASA-e koja je napustila Sunčev sustav i došla u međuzvjezdani prostor. Prije sedam godina to je već učinila sonda Voyager 1. Iako je u pogonu 42 godine, Voyager 2 i dalje svoje podatke šalje prema Zemlji. Naime, na Voyageru 1 oštećen je instrument za mjerenje plazme, dok je na “dvojci” i dalje ispravan.

Tako su znanstvenici prvi put mogli saznati tajne međuzvjezdanog prostora. Sad godinu dana kasnije, a sonda je Sunčev sustav napustila 5. studenog 2018., objavili su svoje radove. Znanstvenici su saznali da naše Sunce nije tiha plamteća kugla u svemiru. Sasvim suprotno, Sunce stvara solarne vjetrove koji sa sobom nose i magnetska polja.

Nakon nekog vremena solarni vjetrovi ulaze u međuzvjezdani prostor. Poput ulja i vode, solarni vjetrovi i međuzvjezdani prostor ne odgovaraju jedan drugome i stvaraju mjehur oko Sunčeva sustava koji se naziva heliosfera. Prema podacima iz Voyagera, on okružuje Sunce, osam planeta Sunčeva sustava i većinu objekata na rubu našeg sustava. Tako nas heliosfera štiti od radijacije iz svemira. Rub heliosfere, koji se naziva heliopauza, označava početak međuzvjezdanog prostora.

- Želimo bolje razumjeti prirodu te granice, gdje se ta dva vjetra sudaraju i miješaju te na koji način se zapravo isprepliću - rekao je astronom Ed Stone iz Caltecha.

Znanstvenici su saznali da heliosfera stalno mijenja svoj oblik. Otkrili su da je heliopauza glađa i tanja nego što se mislilo, s jačim magnetskim poljem. Prema analizi plazme, sonda je prešla heliopauzu za manje od dana.

Otkrila je sloj između heliopauze i međuzvjezdanog prostora u kojem djeluju oba vjetra, odnosno da heliopauza nije jedna čvrsta granica, nego da je riječ o dinamičnijem prijelazu.