Obavijesti

Tech

Komentari 21

Otvorili sarkofag star 2000 godina: Pronašli su tri mumije

Otvorili sarkofag star 2000 godina: Pronašli su tri mumije
5

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetskim medijima da bi se moglo raditi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara...

VIDEO

Egipatski arheolozi ugasili su u četvrtak svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sarkofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama troje članova "obične" obitelji.

Građevinski radnici prošlog su mjeseca slučajno nabasali na oko 2000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u povijesnom sredozemnom gradu Aleksandriji.

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetskim medijima da bi se moglo raditi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije Krista osnovao grad koji do današnjih dana nosi njegovo ime.

Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je riječ o obiteljskom grobu. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti", rekao je Mostafa Waziri, glavni tajnik ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije Krista u Babilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednje je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Minyi, južno od Kaira.

Otvaranje sarkofaga izazvao je u egipatskim medijima strah da bi se moglo ispuniti tisuću godina staro proročanstvo.

"Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svijetom", kaže Waziri. "Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama", dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle