Tech

Komentari 19

Ovako možete od danas postati suvlasnik u Rimčevoj kompaniji

Ovako možete od danas postati suvlasnik u Rimčevoj kompaniji

Rimčeva kompanija Greyp Bikes planira prikupiti oko 5 milijuna eura u novoj fazi financiranja. I vi možete za 100 eura kupiti udio i to kroz novi način financiranja koji se temelji na blockchainu

Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala, krenula je u ponedjeljak u novu fazu razvoja digitaliziranom ponudom udjela (ETO - equity token offering). 

Tvrtka je u ponedjeljak popodne omogućila svima da postanu ulagač i suvlasnik u kompaniji za minimalni ulog od 100 eura. Za taj iznos moći će se kupiti token i na taj način se stječe i pravo glasa u upravljanju kompanijom. 

- Kada smo prije koju godinu počeli proučavati Blockchain tehnologiju i njenu primjenu u mobility sektoru shvatili smo da će u budućnosti sva komunikacija između automobila i drugih sustava ići putem te tehnologije. Tada je najveća primjena te tehnologije bila financiranje, odnosno initial coin offering, ali to je polu legalan način prikupljanja sredstava, nije u potpunosti transparentno, a i sama ponuda coinova ne znači ništa, jer coin kao takav nema nikakvu vrijednost. On je samo zapis u nekom blockchainu – rekao je Filip Nendl, projekt manager u Greypu za Lider

Pojasnio je kako su čekali da vide u što će se razviti primjena blockchaina u financiranju i razvila se u STO (Security token offering). Za Lider je dodao da bi to bila ponuda vrijednosnih papira, a ETO je jedan od podskupova te grupe. Dodao je kako se na taj način ulaže i postaje vlasnik udjela, baš kao i ulaganjem kroz kupnju dionica. 

-  Na ovaj način ne morate biti akreditirani investitor s ogromnim kapitalom kako biste ušli u tvrtku, već to može biti bilo tko tko vjeruje u našu viziju. Također, svi koji na ovaj način podrže Greyp imat će priliku odlučivati u kojem će smjeru tvrtka ići u budućnosti – rekao je.

Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6

Sljedećih dva tjedna traje 'whitelist' period u kojem se svi zainteresirani mogu pribilježiti za ulaganje i rezervirati si 'slot', koji nije obvezujuć. U tom periodu će oni koji se pribilježe i zaista kupe udjele dobiti i 10 posto popusta. Nakon dva tjedna kreće razdoblje kupnje za one s whiteliste, koje traje tjedan dana. Ako se u tom razdoblju i prodaju svi udjeli, neće biti javne ponude udjela, koja bi mogla krenuti za tri tjedna. 

Greyp Bikes kroz kampanju planira prikupiti pet milijuna eura. Jedan token vrijedi 0,16187 eura, a milijun tokena predstavlja jednu dionicu. To znači da je raspoloživo 30 dionica po cijeni od 161.870 eura, a minimalno ulaganje iznosi 100 eura, piše Točka na i.

Prodaja udjela vodit će se preko platforme Neufund, koja je dobila odobrenja regulatora u Lihtenštajnu i Greyp je prva tvrtka koja pokreće ETO na toj platformi. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S JURJEM ŠEBALJEM: