Obavijesti

Tech

Komentari 86

Samsung Galaxy S4 zna jezike i brži je, a prati i da li ga gledate

Samsung Galaxy S4 zna jezike i brži je, a prati i da li ga gledate
10

Galaxy S IV dolazi s FullHD ekranom dijagonale 5 inča, a velik naglasak stavili su na razne softverske mogućnosti. Telefon u prodaju kreće tijekom travnja

VIDEO

U borbi za dominaciju na mobilnom tržištu, Samsung je u četvrtak opet podigao uloge te na Appleovu terenu, u New Yorku, predstavio Galaxy S IV. Na blistavoj prezentaciji htjeli su pokazati kako ne žele biti zadovoljni samo s brojem jedan, već da žele biti i najkulerskija kompanija. No, novi telefon ima težak zadatak kako bi nadmašio prošlogodišnji model i više od 40 milijuna prodanih primjeraka 'trojke'.

Sam telefon dolazi sa Super AMOLED ekranom dijagonale 5 inča FullHD rezolucije (1920x1080) te kamerama od 13 i 2 megapiksela. No, više od hardvera, naglasak je bio na brojnim softverskim mogućnostima ovog telefona koje su demonstrirali u raznim scenama. Velik dio onoga što ovaj telefon može temelji se na tome da ga ne dirate. Tako uz pametno pauziranje možete zaustaviti video koji gledate tako što se okrenete od telefona, dok pametno skrolanje kroz stranice prati gledate li ekran, a kroz stranicu se pomičete tako što ćete lagano nagnuti telefon prema gore ili prema dolje. Uz Air View prstima možete otključati telefon bez diranja, ili pregledati mail, a raznim gestama u aplikacijama možete premotati video ili prebaciti se na sljedeći ekran u stranicama.

Uz to, S4 ima i sjajne mogućnosti s Dual kamerom, odnosno istovremeno možete snimati video i sliku s prednje kamere ubaciti u sliku stražnje. To se može i s fotografijama, a tu su i opcije izrade kolaža od niza fotografija te brisanje nepoželjnih detalja. Prevoditelj S-Translator podržava devet jezika i prevodi govor u tekst i tekst u govor, a sustav koji bi mogao biti od koristi turistima bit će integriran i u neke aplikacije. Novost je i S Voice Drive koji se aktivira u vozilu i trebao bi biti sličan Siri koja se također može spajati s vozilima. Navodi se da bi ovaj 'osobni asistent' trebao čitati poruke i odgovarati na njih, a tu je i ugrađena navigacija. Sve kako bi što manje micali ruke s volana. Group Play je još jedan zanimljiv dodatak, a radi se o mogućnosti da spojite više telefona i na svima puštate istu glazbu, odnosno spojite ih u jedan glazbeni sustav. 

Što se tiče ostalih hardverskih detalja, gustoća prikaza na ekranu je 441ppi. Telefon će u prodaju krajem travnja u 3G i 4G verzijama, u verzijama sa 16/32/64 GB interne memorije te utorom za microSD kartice (do 64GB). Debljina samog uređaja je 7,9 mm, a masa mu je 130 grama. Navode se 1,9 GHz četverojezgreni procesor i 1.6 GHz Octa čip, no izbor će ovisiti o tržištu. Uz 2 GB radne memorije, uređaj će dolaziti i s Androidom 4.2.2.

Ovdje pogledajte tijek prezentacije

Kratka povijest Galaxyja

Prvi Galaxy S najavljen je u ožujku 2010. godine, a imao je Android 2.1, 1 GHz procesor i kameru rezolucije 5 megapiksela. Sljedeće ljeto stigao je i Galaxy S Plus, koji je bio nadogradnja 'jedinice' s bržim procesorom i novijim Androidom. Galaxy S Advance iz siječnja 2012. godine imao je dvojezgreni procesor. Samsung je Galaxy S II predstavio u veljači 2011. godine, a uz tanko kućište i 4,3 inčni ekran imao je dvojezgreni procesor, odlično kameru i 1 GB radne memorije. Ovaj model u siječnju ove godine dobio je nadogradnju Galaxy S II Plus koja dolazi s Androidom Jelly Bean te snažnijim procesorom. Veliki prošlogodišnji hit, koji je rušio i prodajne rekorde je Galaxy S III. Uz četverojezgreni procesor, odličnu kameru i dizajn i dalje je jedan od najpoželjnijih telefona. Njegova mini verzija Galaxy S III Mini za 'široke mase' stiže u sličnom dizajnu, ali s manjim ekranom i slabijim performansama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...
NA KOGA VAS PODSJEĆA?

Evo kako umjetna inteligencija vidi čovjeka iz Like u nošnji...

Kustos povjesničar Ivan Kovač okupljene je proveo  kroz priču o tehnološkom napretku i čovjekovim težnjama novim civilizacijskim dosezima.

Infobip otvorio ured u Osijeku
ZAPOSLILI 27 LJUDI

Infobip otvorio ured u Osijeku

U Infobipu smatraju da na osječkom području ima dosta kvalitetnih inženjerskih kadrova kojima se omogućava rad na svjetskim globalnim komunikacijskim projektima.
Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...