Obavijesti

Tech

Komentari 1

Pandemija nije prepreka: Svoje sjajne ideje i kreacije prijavite u Digitalni učenički inkubator

Pandemija nije prepreka: Svoje sjajne ideje i kreacije prijavite u Digitalni učenički inkubator
1

Novi besplatni projekt namijenjen je tome da učenici naprave kreativne projekte iz raznih područja, te nauče poduzetnički razmišljati. Najbolji projekti bit će i nagrađeni

VIDEO

Online nastava inspirirala je edukacijske stručnjake da osmisle brojne zanimljive projekte namijenjene učenicima, a koji se mogu provoditi u okruženju nastave na daljinu. 

Jedan od takvih projekata je "Digitalni učenički inkubator", nova inicijativa Školske knjige, Instituta za inovacije i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment. Radi se o online sustavu s besplatnim edukacijskim programom kojim se želi ojačati kreativni potencijal i poduzetnički način razmišljanja učenika osnovnih i srednjih škola, ističu provoditelji projekta. 

Javite se učitelju za sudjelovanje

- U izazovnim trenucima socijalnog distanciranja želimo učiteljima pružiti podršku, a učenicima omogućiti da uče o kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu - ističe doc. dr. sc. Goran Vlašić iz Instituta za inovacije, te docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

"Digitalni učenički inkubator" je projekt u kojem mogu besplatno sudjelovati svi učenici viših razreda osnovnih škola, te učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj. 

- Učenici se za sudjelovanje moraju javiti učitelju koji ih zatim prijavljuje u inkubator s pomoću online obrasca. Tijekom trajanja inkubatora svi prijavljeni učenici polazit će predavanja i učiti od praktičara kojima su kreativnost, inovacije i poduzetništvo svakidašnjica te, rješavajući komplete zadataka, razvijati ideje i projekte u timovima. Nismo željeli davati okvire i ograničenja u projektima koji se mogu prijaviti na natječaj, nego potaknuti učenike da razmišljaju o stvarima koje ih čine sretnima kako bi tu strast usmjerili u razvoj ideja i projekata – najavljuje uime organizatora doc. dr. sc. Goran Vlašić, koji će voditi predavanja.

Cilj je Digitalnoga učeničkog inkubatora potaknuti učenike da se angažiraju i povežu u nečemu što vole ili u čemu su strastveni, u širokom rasponu od sporta, glazbe, umjetnosti i edukacija do tehnologije i online aplikacija. Na natječaj se mogu prijaviti i projekti kojima škola želi nešto poboljšati ili promijeniti u zajednici, poput razvoja školskog okoliša i smišljanja aktivnosti i programa za umirovljenike. Dobrodošli su prijedlozi vezani za aktualne društvene teme kao što su klimatske promjene, online sigurnost, ekološka proizvodnja i razvoj poljoprivrede te inovativne ideje za pomoć u svakidašnjem životu ili radu djece s posebnim potrebama. 

Važan je timski rad i aktivno sudjelovanje

Svrha projekta je aktivno poticati kreativno i apstraktno promišljanje, stimulirati poduzetnički duh i stvaranje vrijednosti, educirati učenike o kreativnosti, inovacijama i pokretanju projekata. Jednako tako Digitalni učenički inkubator promicat će timski rad i zajedništvo te omogućiti učenicima da pokažu proaktivnost i odgovornost u izvannastavnim aktivnostima. 

Najbolji projekti bit će nagrađeni, a u ocjenjivanju će presuditi tri komponente: originalnost, smislenost/korisnost i utjecaj projekta na korisnike te na društvo u cjelini. Digitalni učenički inkubator pokrenut je na platformi stellarplatform.com. 

S učenicima će se puno razgovarati o tome što je kreativnost te kako stvarati dobre ideje i pretvoriti ih u konkretne aktivnosti i projekte. Uz predavanja profesora Gorana Vlašića, bit će im na raspolaganju edukativni sadržaji istaknutih pojedinaca s velikim iskustvom u domeni kreativnosti, inovacija i poduzetništva. 

- Dugi niz godina vjerovalo se u pretpostavku da se svi ljudi rađaju kreativni, a da obrazovni sustav „ubija” kreativnost, odnosno umanjuje kreativni potencijal djece. Pokazalo se da ta pretpostavka nije točna jer bi u tom slučaju djeca bez ikakva obrazovanja bila najkreativnija i s najviše potencijala. Naime, čovjek se ne rađa kreativan, već znatiželjan. Ljudski mozak je „optimizacijski mehanizam” stvoren da nas održi na životu, a ne da stvara kreativna rješenja. U tom kontekstu nužno je strukturirano provoditi aktivnosti koje kontriraju urođenoj ljudskoj nekreativnosti i potiču na apstraktno razmišljanje izvan okvira i analogija - zaključuje doc. dr. sc. Vlašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju