Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pet stvari koje trebate znati ako počinjete igrati Forbidden West

Pet stvari koje trebate znati ako počinjete igrati Forbidden West
6

Sonyeva velika PlayStation ekskluziva Horizon Forbidden West krije pravo blago misterija, a ovi savjeti mogu vam olakšati istraživanje predivnog svijeta kojeg je stvorio Guerrila Games

VIDEO

U petak će biti mjesec dana otkako je izašao Horizon Forbidden West, nastavak velikog hita Zero Dawn iz 2017. gdje u ulozi djevojke Aloy spašavate apokaliptični svijet kojim vladaju pametni strojevi, a čovječanstvo ponovno živi u primitivnim plemenima.

S obzirom da su oni najzagriženiji fanovi igru sigurno već završili, oni strpljiviji možda će se tek sad upustiti u predivni svijet Forbidden Westa. Bilo da ste igrali prvi dio ili se po prvi put susrećete s Horizon serijalom, donosimo vam nekoliko savjeta za ugodnije igranje na njegovim proplancima.

Najprije nadogradite Survival stablo vještina

Novi Forbidden West, za razliku od originala, ima čak šest zasebnih kategorija vještina koje možete nadograđivati. To su redom: Warrior za blisku borbu, Trapper za postavljanje zamki, Hunter za borbu na daljinu, Survivor za obranu, Infiltrator za šuljanje i Machine Master za efektivniju borbu protiv strojeva. 

Na početku igre trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na nove mehanike borbe pa ćete češće i gubiti živote, zbog čega je najkorisnije čim prije u potpunosti nadograditi Survivor stablo vještina.

Osim što je fokusirano na defenzivnu borbu, čije će vam Valor Surge nadogradnje pomoći u regeneraciji zdravlja, najviše se isplati zbog vještina plant forager i medicine capacity, zbog čega ćete uvijek moći spremiti duplo više biljaka koje uberete putem.

U to se ubrajaju i bobice za liječenje, pa ćete za svaku ubranu bobicu dobiti dvije, ali i više prostora za spremanje istih. To možete kombinirati i s nadogradnjom torbe resursa na radnim klupama, iz koje uvijek možete nadopunjavati bobice ako se nađete u težoj borbi sa strojevima. 

U petak izlazi Horizon Forbidden West, igra u kojoj ćemo mlatiti robotske mamute i klokane
U petak izlazi Horizon Forbidden West, igra u kojoj ćemo mlatiti robotske mamute i klokane

Budući da za razliku od Zero Dawna više ne morate brinuti u pretrpavanju kapaciteta resursima (sad postoji osobni stash u svakom naselju), ovakav način igre dugoročno će vam se isplatiti u kasnijoj i zahtjevnijoj fazi igre.

Ganjajte glavnu priču dok ne dobijete masku za ronjenje

Velika novost u Forbidden Westu je ronjenje. U početnim fazama igre naići ćete na puno vodenih površina (ali i podvodnih špilja) koje skrivaju pravo blago resursa. Bez maske za ronjenje Aloy može izdržati tek desetak sekundi pod vodom, što čini podvodno istraživanje nemogućim. 

Maska za ronjenje otključava se negdje nakon prve trećine glavne priče, dok ćete nešto ranije također otključati tzv. igniter, modifikaciju za Aloyino koplje kojim može uništavati firegleam iliti crvenkaste zapaljive strukture iza kojih se često kriju također odlični resursi.

S obzirom da se Aloy ne može boriti pod vodom, od podvodnih strojeva će se trebati skrivati. To znači da bez obzira koliko se moćan stroj krio ispod vode, ako ste spretni, uvijek ćete se moći efektivno sakriti i izbjeći napade bez obzira koji ste level, što je još jedan plus za sve ljubitelje morskih dubina kojima se ne da levelirati.

Predahnite uz zagonetke u ruševinama

Još jedna novost Forbidden Westa su ruševine (relic ruins) moderne civilizacije koja je izumrla i u njima ostavila misterije. Kad želite predahnuti od borbe ili ste premali level da se suprotstavite nekom jačem stroju, rješavanje zagonetki u ruševinama donijet će vam puno iskustvenih i skill bodova bez da ste morali potrošiti ikakvu municiju ili ostale resurse.

Većina njih može se riješiti u relativno ranoj fazi igre jer vam za većinu njih uglavnom treba samo uže za povlačenje (pullcaster) i igniter. Gurat ćete i razne kutije kako biste se popeli na nedostupne dijelove, no zagonetke nisu preteške, zbog kojih biste možda zapeli satima i bili nepotrebno frustrirani.

Rješavajte side questove zbog odličnih oružja

Dosta sporednih questova u Forbidden Westu će vam, osim iskustvenih i skill bodova, dati i neko novo oružje koje ne možete kupiti kod prodavača u naseljima. Ugodno i efektivno iznenađenje zbog kojeg će vam biti drago što ste riješili quest i slušali možda ponekad i dosadan monolog nekog lika.

Naprotiv, sporedni questovi napredovali su što se tiče zanimljivosti likova, i često vam je dovoljna nagrada pomoći im u nekom problemu, na čijem putu pak susretnete na desetke novih lokacija zbog čega ćete zastati i uživati.

Pod sporedne questove ovdje ubrajamo i errands te salvage contracts, gdje morate skupiti rijetke dijelove strojeva bez da ih oštetite u borbi. Osim što su takvi zadaci korisni, usput vježbate i ciljanje za koje ćete biti nagrađeni.

Protiv ljudskih protivnika lakše se šuljati

Još jedan dobar izvor iskustvenih i skill bodova kriju pobunjenički kampovi i postrojenja diljem Forbidden Westa, koji pretežno obiluju ljudskim protivnicima, a koje je prilično jednostavno svladati ukoliko volite šuljanje.

Čak i ako niste dovoljno vješti prišuljati se svakom protivniku s leđa, ponesite sa sobom najbolji sharpshoot luk koji imate, i fokusirajte se na pogotke u glavu. Iako dosta ljudskih protivnika nosi kacige, s par strijela ćete probiti kacigu dokle god iz grma ciljate u nju, pa taj protivnik od udarca neće odmah shvatiti gdje se nalazite.

Studentice TTF-a izrađuju kostim koji nosi Aloy, glavna junakinja hita Horizon Forbidden West
Studentice TTF-a izrađuju kostim koji nosi Aloy, glavna junakinja hita Horizon Forbidden West

Ako vas netko i ugleda, uvijek možete otrčati malo izvan baze ili u neki susjedni grm i malo pričekati, gdje će u većini slučajeva protivnici zaboraviti na vas. Protivnik bez kacige uz pokoji hitac u glavu ubrzo će pasti, a uvijek ćete ga moći u miru nanišaniti ako ste skriveni.

Problem kod osvajanja kampova i postrojenja može biti njihov vođa, koji je zapravo jedini kojeg morate ubiti - nakon što ste uzeli njegovu opremu možete samo napustiti lokaciju i svejedno dobiti bodove. Ukoliko vas ipak otkriju i nastane kaos, uvijek možete vježbati blisku borbu kopljem u mini arenama, nakon što ste prethodno dovoljno nadogradili Warrior stablo vještina.

Također, ponesite sa sobom i hranu - ona će vam dati specifična pojačanja u borbi ili obrani, s obzirom da u kampovima nema toliko puno bobica za liječenje.

Još par trikova

Koliko god da je slobodno istraživanje neobveznih zadataka u Forbidden Westu zabavno, ne bismo vam preporučili da riješite baš svaki sporedni quest prije završetka glavne priče.

Govorimo vam to zbog toga što ćete na taj način postepeno otkriti cijelu mapu u igri, zbog čega bi vam neke impresivne lokacije, koje se predstavljaju u nekim glavnim questovima, mogle pokvariti iznenađenje i dojam ukoliko ste ih već ranije ugledali.

Igrali smo Horizon Forbidden West, ovo su prvi dojmovi
Igrali smo Horizon Forbidden West, ovo su prvi dojmovi

Podsjećamo vas da Forbidden West krije i masivnu arenu u kojoj se možete vremenski natjecati borbom protiv najopasnijih strojeva. Nagrade su šarolike, a možete očekivati najbolju opremu i oružja u igri.

Ako ikad naletite na neki nepremostiv izazov, tu je i trik da promijenite zahtjevnost igre na niži stupanj, a koji u bilo kojem trenutku možete vratiti na onaj stari. Mogli bismo to nazvati i poluvaranjem, no za to ne mora nitko znati osim vas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić