Obavijesti

Tech

Komentari 1

Petra Ledinek otkriva detalje projekta "Planet ili plastika"

Petra Ledinek otkriva detalje projekta "Planet ili plastika"
1

Petra Ledinek, marketinška menadžerica Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta "Planet ili plastika" u intervju nam je otkrila kako je to raditi na projektima očuvanja okoliša.

Kada je pokrenut projekt „Planet ili plastika“ od strane National Geographic-a?

U lipnju 2018. godine pokrenuli smo globalni projekt „Planet ili lastika“ čiji je cilj podizanje svijesti oko ogromnih količina plastike koja završava u oceanima i morima. Ujedno želimo i pokrenuti inicijativu za smanjenje uporabe jednokratne plastike. Projekt smo predstavili hrvatskoj javnosti u rujnu, na WMF-u u Rovinju, a ove godine nastavljamo suradnju s nacionalnim festivalom tržišnih komunikacija – Danima komunikacija, koji će se održati od 28. do 31. ožujka u hotelu Lone u Rovinju. Za vrijeme festivala neće se koristiti plastične slamke, a bit će postavljene i posebne kante za odlaganje plastike.

Koje ste sve akcije pokrenuli?

Za vrijeme programa Advent u Zoološkom vrtu, otvorili smo edukativnu izložbu Planet ili plastika. Izložen je i akvarij s četiri „nove“ vrste riba koje su napravljene od kombinacije jednokratne plastike i na taj način smo htjeli prikazati kako će izgledati ocean 2050. godine ako ga nastavimo zagađivati istim tempom. Željeli smo inspirirati građane na što savjesnije i odgovornije korištenje jednokratne plastike te smo akvarij poklonili zagrebačkom Zoološkom vrtu koji je od sada dio njihovog stalnog postava.

Inicijativi su se pridružili i glumci Leon Lučev, Maja Posavec i Ana Marija Percaić. Postali su ambasadori u globalnoj akciji, a tom prilikom su i donijeli rezolutne novogodišnje odluke o smanjenju ili pak potpunom ukidanju korištenja jednokratne plastike. Obratili su se javnosti jasno apelirajući na odgovornost prema planetu i da moramo u konačnici odabrati jednu od dvije opcije – planet ili plastiku.

Što nam brojke pokazuju, koliko je planet ugrožen?

Podaci su dosta zabrinjavajući i jasno pokazuju da moramo što prije reagirati. Danas se odnosimo prema plastici kao da je ona oduvijek prisutna i kao da se ne možemo sjetiti života bez nje. A zapravo se plastika počela proizvoditi tek sredinom prošlog stoljeća. Međutim, od tada njena proizvodnja eksponencijalno raste. Možemo usporediti podatke o količini proizvedene plastike 1950. godine, kada je proizvedeno 2,3 milijuna tona i na primjer 2015. kada je proizvedeno 448 milijuna tona. Ako na to još dodamo činjenicu da je polovina ukupno proizvedene plastike, proizvedena u zadnjih 15 godina – dolazimo do zaključka da se naš planet doslovno guši u plastici!

Što pojedinac zapravo može napraviti?

Svake minute u svijetu se proda oko milijun plastičnih boca. Dizanje razine svijesti kod pojedinca bi svakako pomogla u smanjenju ove brojke. Preko naše inicijative mi upravo pokušavamo dati ljudima informacije i u konačnici, ja se nadam, ih inspirirati na djelovanje. Ne možemo više okretati glavu i smatrati da se problem nalazi daleko od nas i da odgovornost nije naša! Želim ukazati da svatko treba krenuti od sebe i treba početi mijenjati svoje navike. Odbačenom plastikom ugrožena su sva mora i oceani na svijetu, uključujući i naše Jadransko. Ne smijemo dozvoliti da zbog zakašnjele reakcije uništimo jednu od naših najvećih dragocjenosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.