Obavijesti

Tech

Piju čaj, znaju za Luku Modrića i rade na obnovi jedne od najvećih hrvatskih bolnica

Piju čaj, znaju za Luku Modrića i rade na obnovi jedne od najvećih hrvatskih bolnica
4

Prošle su gotovo tri godine od zagrebačkog i petrinjskog potresa koji je značajno oštetio mnoge građevine. Obnovu druge najveće bolnice u Hrvatskoj, KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, posjetila je Koordinacija.

U emisiji možete pogledati kako funkcionira Bosch laserski daljinomjer, čime se bavi Franjo Vinković iz Đakova te kako dobiti privid većeg prostora uz nekoliko trikova arhitektice Neve Baričić.

Ante Cash: Bosch laserski daljinomjer jedini je alat koji je svima potreban

Ante Cash testira Bosch laserski daljinomjer oznake GLM 150-27C. Riječ je o pametnom rješenju kojim možete mjeriti i dokumentirati okruženja. Digitalno tražilo s funkcijom zumiranja jamči preciznost na velikim udaljenostima, i do 150 m. Laserski daljinomjer ima visokokontrastni IPS zaslon u boji koji jamči optimalnu čitljivost, litij-ionsku bateriju koja ubrzava punjenje, povezan je s aplikacijom koju možete imati na mobitelu i pratiti što ste sve izmjerili. To značajno olakšava korištenje na gradilištu. Ante je pomoću laserskog daljinomjera izmjerio površinu gola, ali i napravio selfie. Kako sve to izgleda, provjerite u rubrici Antina Garaža.

Nakon obnove, KBC Sestre milosrdnice bit će bliža standardu bolnice 21. stoljeća

KBC Sestre milosrdnice svakodnevno se suočava s izazovima oko brige i transporta 3200 pacijenata koji prođu kroz bolnicu u samom jednom danu te koordinacije obnove koja traje posljednje tri godine. Na istom mjestu je gotovo 130 godina, a nakon njezinog otvaranja bila je najmodernija bolnica u tadašnjoj Austro-Ugarskoj koju je posjetio car Franjo Josip.

„Današnje vrijeme zahtijeva drugačije standarde prema kojima bolnica treba izgledati, a mi se nadamo da će protupotresnom obnovom približiti KBC bolnici 21. stoljeća – bliska, ugodna i učinkovita pacijentima i zaposlenicima“, ističe ravnatelj Davor Vagić.

Dok se sve to ne postigne, potrebno je puno strpljenja i građevinara i liječnika koji rade na gradilištu i svakodnevno gledaju kako se prostorije demontiraju, ruše, rastavljaju. U obnovu je uključeno 6 zgrada, odnosno više od 29 000 kvadrata bolničkih prostorija te više od 1200 tona armature koja će se ugraditi u ovih 6 zgrada.

„Kod zgrada ćemo zadržati vanjsku vizuru zgrade i fasadne vanjske zidove, dok unutra radimo novu armirano-betonsku konstrukciju. Time zgradu činimo modernom zadržavajući njezino izvorno stanje iz 1894. godine“, govori Dario Čulo, voditelj gradilišta.

Na projektu vrijednom 73 milijuna eura radi više od 200 radnika, a glavni izvođači su dvije turske tvrtke koje imaju pripremljenu radnu snagu. Saznajte kako se turski radnici snalaze na hrvatskim gradilištima, što im predstavlja najveći izazov u radu te kakve su njihove radne navike.

Miljokaz: Upoznajte kovač majstora koji možete izraditi sve što zamislite

Kovač majstor Franjo Vinković više od 30 godina bavi se, kako sam kaže, drugim najstarijim zanatom na svijetu. Jedan je od nekolicine majstora u Hrvatskoj, a svakodnevno se bavi različitim poslovima, dok njegov obrt jedini u Hrvatskoj ima status umjetničkog obrta uz dozvolu Ministarstva kulture. Franjo svoj posao opisuje teškim i prljavim, ali iznimno inovativnim.

„Što čovjek može zamisliti, to kovač može izraditi“, zaključuje Franjo Vinković. Koji njegovi predmeti su se našli u spotu Stjepana Hausera i tko je nosio njegovu kapu na Eurosongu, pogledajte u rubrici Miljokaz.

Neva Baričić: Arhitekti trikovima mogu postići privid većeg prostora

Arhitektica Neva Baričić ne može povećati broj kvadrata svojih klijenata, ali uz njene trikove svaki prostor može biti maksimalno iskorišten. Ako živite u takvom jednom prostoru, birajte pravilan namještaj koji odgovara vašim prostorijama, odredite nekoliko osnovnih materijala i boja koje ćete koristiti u svom stanu. U vizualnom povećanju prostora adekvatna rasvjeta igra veliku ulogu jer različita rasvjeta stvara i različite ambijente. Koliko namještaj po mjeri pomaže malim prostorima te povećavaju li vizualno boje prostor, saznajte u rubrici Tips&tricks.

Koordinaciju gledajte srijedom od 17:35 sati na Drugom programu HRT-a. Generalni pokrovitelji emisije su Bosch Hrvatska, Nexe, Pevex i PPS Galeković, a medijski partner 24sata.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić