Obavijesti

Tech

Komentari 9

"Pivo Plavušu, Crnku i Riđu radimo isključivo za Zadrane"

"Pivo Plavušu, Crnku i Riđu radimo isključivo za Zadrane"

Ana i Maja su pivarice iz Zadra te planiraju pomoću crowdfunding kampanje skupiti 8000 dolara za otvaranje zadružne pivovare. Prvo pivo u kafićima bi se trebalo naći već u lipnju

VIDEO

Ja sam Ana. A ja sam Maja. Što mislite, čime se mi bavimo? Mi smo pivarke, tako zapravo završava jedan dio dugogodišnjeg projekta dvije prijateljice, Ane Teskere (32) i Maje Šepetavec (32) te ekipe koju su okupile oko sebe.  

Vrijedan trud ženskih ruku završio je u crowdfunding kampanji pomoću koje mlade pivarke žele doći do 8000 dolara da bi mogle otvoriti zadružnu pivovaru Brlog u Šibeniku. Podržati projekt, odnosno uplatiti nešto novca za njih, može bilo tko. U dva dana prikupile su nešto više od 4800 dolara. 

Prvo pivo, Plavuša, trebalo bi se moći kupiti u kafićima već u lipnju, a moći će se naručiti i izravno od dvije mlade dame u Zadru, gdje žive. Potom će njih dvije ukrcati naručene gajbe u auto i donijeti je na vaša kućna vrata. I neće im biti teško jer im težak rad nije stran: do sad su već ogrezle u "piturivanju" zidova, razbijanju betona pa čak i u mijenjanju vodoinstalaterskih cijevi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


 
- Taj fizički dio posla čak nekako i volimo jer nas umor mišića kasnije podsjeća da smo obavile dobar posao. Puno je iscrpnije kad sjedneš pred kompjuter pa lupaš i lupaš po tastaturi bez prestanka dok se gotovo pa ne srušiš. Tu i tamo dreknemo "Netko, nahrani me!" pa nam donesu sendvič za računalo, a sna se nismo nauživale ne pamtim otkad. Ali ono što nas je najviše ubijalo u pojam je birokracija. Zadruge, primjerice, imaju neke namete veće od ostalih, a sva imovina nakon zatvaranja zadruge ostaje jedinicama lokalne samobuprave. To nas je malo deprimiralo, ali ljudi koji nas nazovu i čestitaju ili ponude besplatno svoje usluge u znak podrške, uvijek nas vinu u nebesa  - kaže Ana Teskera. 

Ona je učila o proizvodnji piva na Kemijsko- tehnološkom fakultetu u Splitu te na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani, tako da su imale teoretsko znanje koje se pak pokazalo poprilično različito od onog u praksi. 

- Prvo pivo skuhale smo na balkonu našeg prijatelja u Zagrebu. Užicale smo lonac za ajvar preko Facebooka i krenule kuhati. Završilo je tako što smo prijatelju spalile sav laminat u kući, ali pivo je bilo... bilo je ok. Uglavnom, bilo je pivo. Ali osjećaj da mi to možemo dao nam je krila, a to nam je bilo najpotrebnije. Potom smo našu mikro pivariju selile u iznajmljeni stan, u garažu, kod roditelja... A onda su me nagovorili da se vratim u Zadar pa smo razmišljali o kreditima, zadarskim garažama i stanovima. U međuvremenu smo završile Crowdfunding akademiju i dobili mentore za sakupiti novac preko Indiegogo mreže. Odlučile smo osnovati zadružnu pivovaru Brlog. Ide nam super jer smo danas, drugog dana kampanje, već sakupile polovicu od 8000 dolara, koliko nam treba za sam start. Nešto sitno smo dobile i od članstva među zadrugarima. Time ćemo kupiti boce, čepove, etikete, gajbe i krenuti u proizvodnju. Kampanja završava početkom travnja i bit će još puno posla nakon toga, ali smo do lipnja u prodaji - dodala je Maja Šepetavec, inače zadarska studentica.


Djevojke kažu da je njihovo craft pivo bolje od korporacijskih jer mu je okus intenzivniji i puniji, jer je hranjivo i gusto, aromatičnije i zdravije jer koriste samo vodu, ječam, kvasac i hmelj. 

- Osim toga iza našeg piva stoji čovjek s imenom i prezimenom, a ne korporacija. Nakon naše Plavuše, slijedi Brineta, Crnka i Riđa, a pivo radimo za Zadrane, a ne za turiste jer nemamo dovoljno kapaciteta, a želimo našim pivom počastiti domaće ljude, i to tijekom cijele godine. Volimo pivo i volimo ga proizvoditi, drago nam je družiti se s pivoljupcima i s pivarima i sa svim pozitivnim ljudima koji imaju neku viziju. Bilo je smijeha, plača, nervoze i sreće, ali uživamo u svakom trenutku - kažu poduzetne djevojke te dodaju da im je važna svaka uplata na Indiegogu, pa i ona od dva dolara, jer ih broj uplata, lajkova i sheranja na Facebooku  "diže" na rang ljestvici među projektima na crowdfunding stranicama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija