Obavijesti

Tech

Komentari 30

Pluton ih opet impresionirao: Nebo mu je plavo, a led crven

Pluton ih opet impresionirao: Nebo mu je plavo, a led crven
1

Nebo na Plutonu plave je boje kao i na Zemlji, ali za raspršivanje svjetlosti sa Sunca na patuljastom planetu zadužene su čestice, koje se nazivaju tolini

VIDEO

Patuljasti Pluton na kraju Sunčeva sustava ne prestaje iznenađivati znanstvenike, a NASA je u četvrtak objavila prvu fotografiju u boji koja prikazuje daleki svijet s nebom plave boje, slične kao na Zemlji. 

- Tko bi očekivao plavo nebo u Kuiperovu pojasu? Ovo je prekrasno - rekao je Alan Stern, voditelj tima New Horizons. Ova letjelica projurila je kraj Plutona 14. srpnja i detaljno nam otkrila Pluton koji je dotad bio samo daleki svijet pun tajni.

Kako bi dobili ovakav prikaz atmosfere, znanstvenici su morali čekati trenutak u kojem će planet biti zaklonjen Sunčevom svjetlosti.

Ono što je slika otkrila je atmosfera koja se proteže oko 1600 kilometara u visinu, što je više nego na Zemlji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na našem planetu nebo izgleda plave boje zbog načina na koji molekule kisika i dušika u atmosferi raspršuju vidljivu svjetlost sa Sunca. Plava svjetlost ima kraću valnu duljinu i učinkovitije se raspršuje zbog čega kod nas nebo ima i takvu boju. 

S druge strane Sunčeva sustava, na Plutonu se kroz slojeve atmosfere svjetlost raspršuje na gotovo isti način. Ali, ovdje za raspršivanje svjetlosti nisu zadužene molekule kisika i dušika već čestice poput čađe koje se nazivaju tolini. Oni nastaju u raspadu dušika i metana visoko u atmosferi pod utjecajem ultraljubičastog zračenja sa Sunca, a sličan se kemijski proces može vidjeti i na Titanu. Te su čestice pak sive ili crvene te mogu narasti dovoljno velike da 'kiše' na površinu Plutona, što je vjerojatno i razlog za crvenkasta područja na planetu.

NASA

Uz plavo nebo, letjelica Novi horizonti je otkrila i područja zaleđene vode. Iako je logično očekivati led tako daleko u svemiru, većina leda na Plutonu ne sastoji se od zaleđene vode, već od elemenata poput dušika. Istovremeno, zanimljivo je i kako su područja gdje je zaleđena voda crvenkaste boje.

- Iznenadilo nas je što je vodeni led ovdje tako crven - kaže Silvia Protopapa sa Sveučilišta Maryland. Dodala je kako još ne razumiju vezu između leda i crvenkastih tolina u atmosferi Plutona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...