Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Počele prijave za jesenski rok: Na fakultetima još 6644 mjesta

Prijave traju 17. rujna, kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upise. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza. Sustav upisa prvi put koristi umjetnu inteligenciju za preporuku alternativnog studija

Foto: dreamstime
0 komentara

Prijave za jesenski rok za upis na fakultete počele su u utorak, izvijestila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Trajat će do 17. rujna, a tada će biti objavljene i konačne rang-liste za upise.

Jesenski rok državnih matura počinje 21. kolovoza, a 17. rujna bit će objavljeni konačni rezultati. Sve datume provjerite u kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Na javnim sveučilištima ostalo je 6644 slobodnih mjesta:

- 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
- 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu
- 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
- 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
- 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru
- 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
- 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku
- 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Ove godine na ljetnom roku za mjesto na fakultetu natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048. Po prvi put za upise na fakultete korišten je sustav koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi budućim studentima omogućio da odaberu optimalnu opciju, te da onima koji nisu upisali željeni studij automatski preporuči aletrnativni studij, ističe se u izvješću Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Sustav su razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princenton i Marin Drlje sa češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.
- Ovo je prvi takav sustav u svijetu i vrlo smo ponosni! Svaki je maturant specifičan i svaka upisna godina se razlikuje od prethodne. Analizom milijuna zapisa iz prijašnjih godina, moguće je ne samo pronaći osobu koja je gotovo identična svakom aktivnom maturantu po bodovima nego i po izboru studijskog programa. Uzimajući u obzir bodove svake osobe te trenutnu potražnju za svaki studijski program, sustav može procijeniti optimalni izbor za svakog kandidata i dati mu/joj sugestije. Trenutno smo u posljednjoj fazi razvoja e-robota koji će svakom kandidatu interaktivno objašnjavati kako sustav funkcionira - objasnio je Dejan Kovač u priopćenju AZVO-a.

Na kojim je fakultetima i koliko mjesta ostalo, provjerite na stranicama AZVO-a.
 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message