Obavijesti

Tech

Komentari 9

Pogledajte do sada najveće otkrivene fenomene svemira

Pogledajte do sada najveće otkrivene fenomene svemira
4

Munje veće čak i od naše Mliječne staze, oblaci vode koji su veliki kao 100.000 Sunca te dijamantni planet samo su neki od nedavno otkrivenih svemirskih tijela

VIDEO

Iako je udaljeno 150 milijuna kilometara, Sunce na Zemlju šalje 2000 puta više energije nego što je potrebno cijelom planetu. Od Zemlje je veće 109 puta i sadrži 99 posto mase cijelog Sunčeva sustava, no u svemirskim razmjerima radi se tek o žutom patuljku. U zviježđu Veliki pas udaljenom 4900 svjetlosnih godina nalazi se crveni hiperdiv VY Canis Majoris čiji je promjer veći od 3063 milijarde kilometara. Svjetlosti je potrebno oko 15 sekundi da obiđe Sunce, a za put oko VY CMa potrošit će punih 18 sati. 

Osim na goleme vatrene kugle svemirski putnici mogli bi naići i na rezervoare vode koji plutaju svemirom. Jedan takav vodeni park, 100,000 puta veći od Sunca, otkrili su NASA-ini znanstvenici na udaljenosti od 10 milijardi svjetlosnih godina. Inženjeri bi trebali razmisliti o ugradnji brisača, ali i gromobrana u svemirske brodove. U središtu galaksije 3C303 udaljenoj dvije milijarde svjetlosnih godina crna rupa generira toliko snažno magnetsko, odnosno električno polje da munje koje nastaju sijevaju 150,000 svjetlosnih godina daleko u svemir. Malo su veće od Mliječnog puta.

Najveći dijamant velik je poput Jupitera 

U zviježđu Zmije, 4000 svjetlosnih godina od Zemlje otkriven je egzotični planet promjera 60.000 kilometara koji kruži oko neutronske zvijezde i koji je zapravo gigantski dijamant. Dijamantni planet velik je kao i Jupitera, tristo je puta teži od Zemlje, nastao je nakon smrti zvijezde.

Grudica je najveći objekt u svemiru

Newfound Blob je najveći poznati objekt u svemiru. Ovaj galaktički klaster širok je 200 milijuna svjetlosnih godina, koliko i treba svjetlosti da prijeđe put s jednog kraja na drugi. Newfound Blob dvaput je veći od Mliječnog puta, a budući da je udaljen 12 milijardi svjetlosnih godina znanstvenici pretpostavljaju kako se radi o grudici s početka vremena.

Oko planeta Kepler-16 B kruže dva sunca

Na udaljenosti od 200 svjetlosnih godina teleskop Kepler snimio je planet Kepler-16b koji kruži oko dviju zvijezda. Veličine je Saturna, a oko svojih dvaju sunca kruži 229 dana te pritom prijeđe 104 milijuna km. Kepler-16b je hladni plinoviti planet koji ne može podupirati život. 

Zvijezda sa sobnom temperaturom

Temperatura na površini Sunca iznosi oko 5505 e_SDgrC, no na zvijezdi WISE 1828+2650 je samo 25 e_SDgrC i najhladnija je poznata zvijezda u svemiru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama