Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Pogledajte kako bi NASA iznad Venere izgradila "leteći grad"

Istraživački odjel u NASA-i osmislio je misiju u kojoj bi u konačnici mogli imati stalni grad iznad Venerinih oblaka. No, uzbudljiva misija daleko je od realizacije

NASA
Video: NASA
34 komentara

Mars je trenutno prilično popularan planet, ali NASA ima realan plan prema kojem bi ljudi mogli stalno živjeti na Veneri.

Točnije, iznad oblaka planeta , koji je prilično sličan Zemlji, prema masi, gravitaciji i veličini. Najznačajnija razlika je što je zbog stakleničkih plinova temperatura na Veneri oko 465 stupnjeva , a planet je obavijen oblacima punim sumporne kiseline.

No, iznad tih oblaka, Venera ima vjerojatno najsličnije okruženje našem na Zemlji, rekao je Chris Jones iz NASA-e za IEEE Spectrum. Njegov istraživački odjel nedavno je predstavio plan koji bi mogao rezultirati stalnim boravištem na Veneri. Misija se zove HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept)  i trenutno je samo ideja, ali ako se jednom realizira, rezultirala bi letećim gradom iznad Venere koji bi izgledao otprilike ovako.

NASA

Iznad Venerinih oblaka prilično je mirno uz temperaturu od 75 stupnjeva na 50 kilometara visine. Milina u usporedbi s površinom prepunom vulkana i temperaturama koje tope olovo uz atmosferski pritisak koji je 90 puta viši nego na površini Zemlje. Iznad oblaka bilo bi idealno područje za solarne letjelice koje bi u zraku držali baloni punjeni helijem.

Cijela misija krenula bi lansiranjem robota u atmosferu Venere kako bi se detaljno analizirao okoliš. Nakon toga ljudska misija bi provela mjesec dana u orbiti planeta, a prođe li sve uspješno, posada bi ušla u atmosferu i provela još mjesec dana. U kasnijim misijama bi mogli poslati posade da na planetu borave i godinu dana, a iza toga se otvaraju ideje ravne SF filmovima u kojima bi tamo mogli ostati i stalno. Objavili su i animaciju koja pokazuje kako bi se u atmosferi napuhao "cepelin" dugačak 129 metara koji bi nosio kapsulu. Posada bi u atmosferu ušla u drugoj letjelici koja bi se spojila sa tada već napuhanom nastambom.

Ovakva bi misija mogla pomoći i istraživanju Marsa, jer bi bilo potrebno ranije iskustvo sa nastambama za dugotrajni boravak, novim vrstama manevara, obradom CO2. No, iako zvuči uzbudljivo, cijeli projekt ima niz velikih prepreka, poput aktiviranja letjelica, koje bi se same morale rastvoriti i napuniti plinom. Pitanje je i kako sigurno poslati ljude tamo i vratiti ih kući...

Dale Arney iz odjela za istraživanje dodaje kako bi uz ovakvu misiju mogli ubrzati razvoj tehnologija koje bi nam trebale za Mars te bi ovo u jednu ruku bio pokus prije puta na Mars.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message