Obavijesti

Tech

Komentari 2

Pogledajte u nebo: Možda ćete ugledati pravu kišu meteora

Pogledajte u nebo: Možda ćete ugledati pravu kišu meteora
2

Iako će mjesečina ometati vidljivost, najbolje noći za opažanje Geminida bit će u noći sa utorka na srijedu, te u noći sa srijede na četvrtak, ponajviše u jutarnjim satima

VIDEO

Ako ovih noći na nebu ugledate sporu i sjajnu "zvijezdu padalicu" znajte da ste ugledali raspad djelića materije koja potječe sa asteroida 3200 Phaethon, u Zemljinoj atmosferi, piše portal Zvjezdarnica.com.  Navode kako će najbolje noći za opažanje Geminida biti u noći sa utorka na srijedu te srijede na četvrtak, ponajviše u jutarnjim satima. 

Radi se o skupini malih tijela u međuplanetarnom prostoru čija se putanja u određeno vrijeme preklapa sa Zemljinom. Tada se na noćnom nebu može vidjeti povećan broj sjajnih i sporih meteora. Kako se navodi, s obzirom da je njihova aktivnost u zimskom razdoblju, kada se malo tko u noćnim satima nalazi na otvorenom i gleda u nebo, najzanimljivija nebeska predstava meteora, potpuno neopravdano, prolazi prilično nezapaženo. 

- Hoćete li vi propustiti ovogodišnje Geminide ili ne ovisi o vama. Mi vas na gledanje ne možemo natjerati no možemo vam reći kako je nekoliko desetaka koloritnih, sjajnih meteora (za vrijeme maksimuma aktivnosti i preko sto meteora na sat!) koji polako prelijeću nebom u sat vremena za noći maksimuma nešto čemu ni razvikani Perzeidi ("Suze Sv. Lovre") nisu dorasli - navodi zvjezdarnica. 

Ovdje možete pratiti prijenos uživo:

Inače, Geminidi su, uz Kvadrantide, jedina meteorska skupina čije porijeklo nije od kometa već od asteroida. Brzina Geminida dvostruko je manja od većine ostalih meteorskih skupina  i iznosi oko 35 km/s. 
Ipak, treba reći kako će ove godine mjesečina ometati vidljivost manje sjajnih meteora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način