Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pokazali su svoje vještine i poručuju: Isplati se biti majstor

Pokazali su svoje vještine i poručuju: Isplati se biti majstor
7

Najveće natjecanje strukovnih srednjih škola WordSkills Croatia otvoreno je na Zagrebačkom velesajmu, a pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo, ističe kako u strukovne škole treba ulagati više novca

Cijelu su srijedu na Zagrebačkom velesajmu učenici strukovnih škola iz cijele Hrvatske zidali, tesali, pravili tradicionalne kolače, uređivali frizure i nokte, izrađivali kožne torbe i pokazivali znanje u čak 43 discipline u zanimanjima za koje se školuju.
Po prvi puta u Hrvatskoj otvoreno je najveće natjecanje strukovnih srednjih škola WordSkills Croatia kojim se promoviraju strukovna zanimanja i vještine učenika koje se u tim školama stječu. Jedan od ciljeva dvodnevnog natjecanja je i promovirati deficitarna zanimanja. Tesari, keramičari, fasaderi, zidari i autolimari samo su neka od zanimanja koja su u Hrvatskoj prijeko potrebna, ali jednostavno nema dovoljno interesa za njih. 

Pokretanje videa ...


Ipak, da su se pronašli u keramičarskom zanatu, potvrdili su nam Danijel i Mihael iz Srednje škole Bedekovčina.  
- Upisao sam ovaj smjer jer mi se činilo jako zanimljivo - kaže Danijel i dodaje kako nakon završene srednje škole već ima dogovoren posao. I to je ono što organizator natjecanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) želi istaknuti.
- Strukovna zanimanja dobro su plaćena, tražena i cijenjena, potrebni su nam majstori i njihove vještine, da nije njih pokvarili bi nam se strojevi i uređaji - kaže ravnatelj ASOO-a Mile Živčić.
Natjecateljima pomažu nastavnici mentori, a cijelu manifestaciju došli su podržati i brojni ravnatelji strukovnih škola. Ravnatelj obrtničke i industrijske graditeljske škole, Anto Vidović tvrdi da treba što više i što češće ulagati u strukovno obrazovanje. Također je poručio roditeljima da puste djecu da izaberu strukovna zanimanja jer onda neće morati odlaziti u Njemačku i druge države.
Posebnu podršku strukovnom obrazovanju pružila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je obišla i pozdravila učenike, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako u strukovno obrazovanje treba više ulagati.

Zasgreb: Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila natjecanje strukovnih škola


- Cijeli sustav mora biti podrška da bi naši učenici prepoznali svoju životnu priliku da se isplati biti učenik strukovne škole, mladima dajemo vjetar u leđa - kazao je na Velesajmu Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje, a njegova kolegica Lidija Kralj, pomoćnica ministrice, zaključila je:
- Fantastično je vidjeti ovoliko vrijednih učenika, širok spektar njihovih zanata, izvrsnih alata i ideja, od nacrta do proizvoda bez obzira o području zanimanja.
Natjecanje čija je organizacija financirana novcem iz europskih fondova traje i u četvrtak, 28. ožujka, do 14 sati. Sudjeluje oko 580 srednjoškolaca iz škola iz cijele Hrvatske. Ulaz je besplatan.