Obavijesti

Tech

Komentari 22

Poljaci su prosvjedovali protiv ACTA-e, hakiran EU parlament

Poljaci su prosvjedovali protiv ACTA-e, hakiran EU parlament
8

Brojni prosvjednici u četvrtak su se okupili u Poznanu i Lublinu kako bi prosvjedovali protiv sporazuma protiv krivotvorenja (ACTA), koji su jučer potpisale 22 članice EU

VIDEO

Hakeri iz međunarodne skupine Anonymous srušili su stranicu Europskog parlamenta u znak prosvjeda protiv ACTA-e, globalni sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva kojeg je Europska unija potpisala u četvrtak, prenosi portal New Europe. Stranice sada opet normalno rade.

Skupina je napad najavila na Twitteru, uz upozorenje "Očekujte nas". Glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch demantirao je hakiranje, rekavši kako je došlo do napada uskraćivanjem usluga. Informatički odjel zastupnike je pismom izvijestio kako je došlo do narušavanja pristupa internetu i stranici Parlamenta, uz napomenu kako je za napad, prema njihovim informacijama, odgovoran upravo Anonymous.

Brojni prosvjednici u četvrtak su se okupili u Poznanu i Lublinu kako bi prosvjedovali protiv sporazuma protiv krivotvorenja (ACTA), koji su jučer potpisale 22 članice EU, piše Guardian. Svoj znak protivljenja toj odluci dali su i članovi Pokreta Palikot u poljskom parlamentu koji su stavili maske s lika Guya Fawkesa koja je postala simbol pobune protiv vlasti. Unatoč prosvjedima i hakiranju vladinih stranica, premijer Donald Tusk  rekao je da njegova vlada neće biti ucjenjivana. 

Taj su sporazum još lani potpisale SAD, Kanada, Južna Koreja...Aktivisti i protivnici ove inicijative navode da se radi o izuzetno opasnom dogovoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle