Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pomoć za disleksičare: Splićani osmislili slova za lakše čitanje

Pomoć za disleksičare: Splićani osmislili slova za lakše čitanje
1

OmoType font sustav: Besplatnu aplikaciju za olakšavanje čitanja djeci i ljudima s disleksijom dizajnirali su u splitskoj tvrtki OmoLab uz pomoć stručnjaka

VIDEO

Prije pet godina doznali smo da nam kći ima disleksiju. Bilo mi je nevjerojatno da se o nečemu što pogađa 10 posto populacije tako malo zna i da ima tako malo alata koji bi mogli pomoći. To više što je najčešće riječ o vrlo kreativnim i iznadprosječno inteligentnim klincima, koji imaju drukčiji način obrade informacija, kaže nam Petar Reić iz splitske tvrtke OmoLab, koja je osmislila prilagodljive fontove i besplatnu aplikaciju za djecu s disleksijom.

Kako dodaje, disleksija nosi sa sobom niz benefita i jedan ozbiljan problem - poteškoće s čitanjem. Zbog tih poteškoća, kombiniranim s nerazumijevanjem okoline, ta djeca razvijaju fobiju prema čitanju, te i učenju, što ih priječi da dostignu ono što bi mogli prema svojim kognitivnim sposobnostima i inteligenciji. Reić ističe kako su disleksičari “vizualni mislioci” jer svijet doživljavaju u slikama te imaju potpuno drukčiji pristup rješavanju problema. Stoga, dodaje, i američka NASA ima mnoge zaposlenike s ovim poremećajem.

- Disleksičarima je bitno da im se slični slovni znakovi dobro razlikuju, posebno zrcalni, te smo tome posvetili puno pažnje. U našim fontovima, za razliku od uobičajenih, ostavljeno je dovoljno prostora oko slovnog znaka, a taj prostor može se i povećati, što olakšava prepoznavanje i samo čitanje. Pritom imamo 52 inačice koje korisnik može dodatno prilagoditi sebi - pojašnjava Reić.

OmoReader je mobilna aplikacija, trenutačno u završnoj fazi testiranja, i trebala bi biti dostupna korisnicima ovih dana.

- Proučili smo sva dostupna istraživanja na polju tipografije i disleksije te u font ‘ugradili’ sve ono gdje se ta istraživanja slažu, a ono o čemu postoji nesuglasje ostavili smo samim korisnicima na prilagodbu - pojasnio je Reić, kojem, osim 12-godišnje kćeri, disleksiju ima supruga.

Modele rješenja razvijali su u suradnji sa stručnjacima. Tu su bile uključene profesorice logopedije Ranka Avelini te Nina Kupusović, koja je vodila i testiranje OmoType fonta u suradnji s udrugom Dyxy za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja te Dječjom poliklinikom u Splitu.

Na osnovi rezultata testiranja Marko Hrastovec, ponajbolji domaći tipograf, izradio je finalnu verziju OmoTypea.

- Postoji nekoliko drugih fontova koji su nazivno namijenjeni osobama s disleksijom, međutim, njihova neučinkovitost i nemogućnost prilagodbe bili su okidač za razvoj naših projekata - istaknuo je Reić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.