Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Ponovo će prohodati: Robotsko odijelo je nova nada za invalide

Na sajmu za rehabilitaciju prezentiran je robotski egzoskelet kojim se hoda pomoću štaka. Baterije u egzoskeletu omogućuju hod od osam sati, a brzina kojom se može kretati je 2,5 km/h

REHACARE trade fair for rehabilitation and care
Foto: Marcel Kusch/DPA/PIXSELL
4 komentara

Na sajmu za rehabilitaciju u Njemačkoj predstavljen je robotski egzoskelet. Izum je nova nada za paraplegičare koji se sad mogu pomoću njega kretati.

ReWalk je nosivi robotski egzoskelet koji omogućuje pokretanje kuka i koljena kako bi ljudi s ozljedom kralježnične moždine mogli uspravno stajati i hodati. Također im egzoskelet omogućuje penjanje i spuštanje stepenicama. Na sajmu u Dusseldorfu prezentiran je egzoskelet te je žena hodala s njim pomoću štaka. Inače, egzoskelet je namijenjen ljudima visine od 1,60 do 1,90 metara s maksimalnom težinom do 100 kilograma. S ReWalk egzoskeletom paraplegičari mogu hodati maksimalnom brzinom od 2,5 kilometara na sat, a baterije koje se nalaze u robotskom odijelu traju osam sati. Cijena mu je oko 440.000 kuna. Protekle godine Claire Lomas (37) s ReWalk ezgoskeletom završila je polumaraton u Engleskoj za pet dana tako što je svaki dan uz pratnju supruga hodala pet kilometara. Ona je 2007. godine paralizirana nakon što je pala s konja. Za BBC je tad rekla da joj nije bilo lako.

- To nije samo fizički posao, nego se svakim korakom moraš koncentrirati - rekla je Claire Lomas.

REHACARE trade fair for rehabilitation and care | Autor: Marcel Kusch/DPA/PIXSELL Foto: Marcel Kusch/DPA/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message