Tech

Komentari 56

Porsche preuzima većinski udio u Greypu. Rimac: Započinjemo novo poglavlje za nešto još veće

Porsche preuzima većinski udio u Greypu. Rimac: Započinjemo novo poglavlje za nešto još veće

Greyp će imati vrlo jaku i rastuću prisutnost u Hrvatskoj. Želimo raditi velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj pothvat. To će osigurati sjajnu budućnost, rekao je Mate Rimac

Započinjemo uzbudljivo novo poglavlje u povijesti tvrtke - s Porscheom koji kupuje većinski udio u Greypu. Ovo će biti sjeme za nešto još veće, ali o tome ćemo drugi put, rekao je Mate Rimac nakon što je objavljeno da Porsche preuzima većinski udio u tvrtki Greyp Bikes koju je i pokrenuo. 

Detalji same transakcije još nisu poznati, ali u priopćenju iz Greypa navodi se da se povećanje udjela odvija zbog Porscheovog interesa za širenje djelatnosti u području električnih bicikala.

Naime, kompanija od 2018. drži oko 10 posto udjela u Greypu preko tvrtke Porsche Ventures, koji su stekli s ulaganjem u Rimac Automobile. 

LA Auto Show in Los Angeles

- Porsche je prepoznao potencijal Greypa, te odlučio dodatno ojačati svoju poziciju u vlasničkoj strukturi. Osim Porschea kao novog većinskog dioničara, Mate Rimac i naši ostali osnivači zadržat će svoje udjele u tvrtki. Prema Dioničarskom Ugovoru Greyp Bikesa, ova transakcija bi trebala biti dovršena do 18. prosinca 2021. godine - navode iz Greypa.

Iz kompanije navode da je Porscheova investicija potvrda Greypove vizije mikromobilnosti, koja redefinira korisničko iskustvo vožnje električnog bicikla kroz software i IoT. Dodaju da je cilj kompanija značajno povećati Greypove operacije, pogotovo u R&D segmentu te svojim proizvodima i uslugama učiniti mobilnost zabavnijom, praktičnijom i sigurnijom za sve svoje korisnike.

- Mikromobilnost će imati veliku ulogu u transportu budućnosti, a Greyp, unutar Porsche obitelji, će biti jedan od glavnih protagonista ove elektrificirajuće i uzbudljive priče - poručili su.

- Oduvijek sam vjerovao da Greyp ima potencijal biti iznimno uspješna tvrtka svjetske klase i jedan od industrijskih lidera. Super ponosan sam na Greyp tim, na čelu s Krešimirom Hlede, i na ono što su izgradili u zadnjih 7 godina. Tim od 100 ljudi nedvojbeno je stvorio najpovezanije i tehnološki najnaprednije e-bicikle na tržištu, pokrenuo serijsku proizvodnju u Svetoj Nedelji i isporučio bicikle diljem svijeta. Istovremeno, Greyp je bio u sjeni Rimca i nikada nije mogao procvjetati u svom punom potencijalu - kaže Mate Rimac. 

U priopćenju se ističe da je cjelokupni proces još uvijek podložan odobrenju regulatornih tijela te još nije pravno finaliziran, a to je i razlog zbog kojeg Rimac nije mogao otkriti više detalja o transakciji no ističe:

- Greyp će imati vrlo jaku i rastuću prisutnost u Hrvatskoj. Želimo raditi velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj pothvat. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenicima Greypa i donijeti ogromnu vrijednost za Hrvatsku kao još jedan dokaz da je Hrvatska mjesto istraživanja i razvoja električnih vozila. Ostat ću manjinski dioničar. Iako ću svoje vrijeme u potpunosti usmjeriti na Rimac grupu, i dalje ću biti uključen u Greyp i pomagati gdje god mogu. Svi vlasnici Greyp GRP tokena bit će zbrinuti - to će uskoro biti detaljno priopćeno. Veselim se što ću uskoro podijeliti više informacija - jer će nova konstelacija biti pozitivna za sve uključene - rekao je.