Obavijesti

Tech

Komentari 60

Postoji li uopće daleki Planet 9 i zašto ga dosad nismo otkrili?

Postoji li uopće daleki Planet 9 i zašto ga dosad nismo otkrili?
1

Nakon što su objavili rad, znanstvenike čeka potraga za planetom i potvrda da on stvarno postoji, a ne samo u njihovom izračunu. Koristit će teleskope i satelite

VIDEO

Znanstvenici godinama sumnjaju kako Sunčev sustav na svom vanjskom rubu krije još jedan planet, a svojom studijom astronomi s Caltecha prošli tjedan su ponovno uzburkali svijet znanosti. 

Oni vjeruju da se na vanjskom dijelu Sunčeva sustava, u Kuiperovu pojasu krije planet, te su analizirali orbite šest patuljastih planeta. Uvjereni su da su njihove putanje upravo pod utjecajem tog tajanstvenog svijeta koji bi mogao biti desetak puta veći od Zemlje. Za razliku od prethodnih radova, ovdje ima više dokaza, a to je rekao Jim Green, iz Odjela planetarnih znanosti NASA-e.

Naravno, ako je planet toliko velik pitanje je zašto ga dosad nisu otkrili? 

Ovaj planet ima toliko veliku putanju oko Sunca da bi mu za jednu godinu trebalo između 10.000 i 20.000 naših, a najbliže bi nam bio na udaljenosti od 200 AJ (1 AJ je udaljenost između Sunca i Zemlje). Usporedbe radi, letjelici New Horizons trebalo je 10 godina samo da stigne do Plutona koji je na 40 AJ. Ovdje se radi o velikim orbitama koje su na rubu vidljivosti za teleskope na Zemlji i trebat će vremena da se vizualno pronađe planet. 

U prošlosti su znanstvenici često bili u krivu s potencijalnim planetima u tom području, stoga je moguće i da sada griješe. To što nešto želimo, ne znači da je tako, objašnjava Green koji dodaje da ova teorija mora podnijeti teret znanstvene zajednice, na čemu je u prošlosti uvijek pala. 

Naime, Brown i Batygin svoju teoriju temelje na orbitama šest jako dalekih objekata, kojima treba više stotina godina za krug oko Sunca. To znači da su vidjeli samo maleni dio njihovih orbita, tako da njihovi izračuni mogu biti neprecizni. Green je na primjeru Plutona objasnio da nisu znali točno gdje se nalazi. 

- Njemu treba 247 godina za krug oko Sunca, a kako smo ga otkrili tek 1930., vidjeli smo manji dio njegove orbite.  Srećom, letjelica New Horizons mogla je u letu izračunati točnu lokaciju Plutona - rekao je Green pojašnjavajući koliko je težak izračun orbita. 

Alan Stern koji je radio na misiji New Horizons nije optimističan na temelju prethodnog iskustva, ali s druge strane vjeruje da će se pronaći nekad, jer je uvjeren da tamo vani ima puno planeta, rekao je za National Geographic.

Uz provjeru orbita, znanstvenici sada moraju među podacima koje imaju tražiti tragove planeta. A radi se o golemom komadu neba, ali barem znaju okvirno područje u kojem bi trebali tražiti Planet 9. Od velike pomoći mogla bi biti letjelica WISE, čiji infracrveni senzori mogu detektirati toplinu ovog planeta. Brown i Batygin već su rezervirali vrijeme i na moćnom teleskopu Subaru na Havajima, a u potragu bi se mogao uključiti i Hubbleov nasljednik, svemirski teleskop James Webb, koji će biti lansiran 2018. godine. Iako je procjena da je planet 10 puta teži od Zemlje, ta bi masa mogla biti stisnuta u mali planet, ali i raširena u plinoviti svijet poput Jupitera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba