Obavijesti

Tech

Komentari 9

Povoljna petorka dolazi s dvije jezgre, ali i po dvije SIM kartice

Povoljna petorka dolazi s dvije jezgre, ali i po dvije SIM kartice
5

U kratkom testu isprobali smo pet telefona koji stoje manje od 2000 kuna, a dolaze s dvojezgrenim procesorima. Podržavaju i istovremeni rad s dvije SIM kartice

VIDEO

Prestigio MultiPhone 4500

Prestigio je u posljednjih nekoliko mjeseci na hrvatskom tržištu predstavio nekoliko mobitela iz MultiPhone serije, a radi se o povoljnim uređajima s podrškom za dvije SIM kartice. MultiPhone 4500 dolazi s ekranom dijagonale 4,5 inča rezolucije 960x540 piksela. Radi se o IPS-LCD ekranu s Gorilla Glass zaštitnim slojem, a sve zajedno daje prilično dobru sliku. Telefon dolazi s dvojezgrenim (1 GHz) procesorom te gigabajtom radne memorije čime nudi performanse koje bi trebale zadovoljiti većinu prosječnih korisnika. A i tijekom testa i igranja nekih igara te surfanja nije bilo problema u radu. Treba napomenuti da je Prestigio u međuvremenu izbacio i nadograđenu verziju ovog uređaja koji dolazi i u bijeloj boji te s 1,2 GHz procesorom te Androidom 4.1.1 (Jelly Bean).  U telefonu je utor za dvije SIM kartice, no samo jedna (ona s WCDMA/GSM oznakom) radi i na 3G mreži. Tako da ćete morati odrediti koja će vam kartica biti za podatkovni promet. U postavkama možete odrediti i koja će vam biti prioritet za pozive ili SMS poruke, ili ostaviti sustavu da vas svaki put to pita. Glavna prednost ovakvog korištenja telefona je ako imate službeni i privatni broj te možete sve kontakte i komunikaciju čuvati na jednom mjestu. Prednost je i da možete kombinirati SIM kartice različitih operatera, odnosno iskorištavati pogodnosti koje vam nude (više podatkovnog prometa, poruka, poziva  unutar mreže...)

Što se kamere tiče, ona snima u 8 megapiksela i fotografije su ispale solidne kvalitete, a isto vrijedi i za 720p video. Baterija kapaciteta 1850 mAh izdržala bi cijeli dan uz uključen WiFi i korištenje 3G i obje kartice, no još štedljivim pristupom to se može i značajno povećati.

Zanimljiv dodatak uz ovaj telefon je i kožna futrola koja ga štiti od ogrebotina ili ostalih nepoželjnih oštećenja. Plastika na kućištu je čvrsta, a slabiji dojam jedino je ostavio stražnji poklopac koji djeluje krhko, no nije popustio.

Prestigio MultiPhone 5000

Kao i model 4500 i MultiPhone 5000 dolazi s kožnom futrolom te vrijedi sličan dojam za plastiku, no ovdje se radi o grdosiji s TFT ekranom dijagonale 5 inča. No na tako velikoj dijagonali, rezolucija ekrana je skromnijih 800x480 piksela što se i primijeti prilikom korištenja, tako da slika nije toliko oštra. Kako nema ni Gorilla Glass, morat ćete nešto više paziti na plastiku. Iako je velikih dimenzija, zbog zaobljenih rubova ostavlja dojam da je malo manji te sasvim solidno leži u ruci. Tijekom korištenja, uređaj je dolazio s Androidom ICS bez nadogradnji sučelja, a upravljanje SIM karticama isto je kao i na modelu 4500. Pogoni ga dvojezgreni procesor (1 GHz) uz 512 MB radne memorije što bi trebalo biti dovoljno za većinu situacija. Gledanje videa na ovom uređaju ovisit će naravno o codecima, ali i o video playeru koji koristite. Fotografije snima  u 5 megapiksela, uz kameru dolazi i LED bljeskalica te nudi nekoliko načina snimanja, dok je video rezolucija tek 640x480 (VGA) što i nije briljantno. Baterija je kapaciteta 2200 mAh i izdržala je i više od dana korištenja.

Evolve FX420

Evolve FX420 telefon je češkog proizvođača koji dolazi s Androidom 4.1, dvojezgrenim procesorom Cortex A9 takta 1 GHz i 512 MB radne memorije. To je bilo dovoljno za većinu zadataka u kojima smo ga koristili, a glad za RAM-om osjetila se tek u zahtjevnim igrama. Što se tiče ekrana, on je dijagonale 4,3 inča, a rezolucija mu je 800x480 piksela. Ukupni dojam prikaza slike je sasvim solidan za uređaj ove cijene. Telefon dolazi s 4GB interne memorije, a dostupno vam je oko 2,5 GB, što možete proširiti microSD karticama. Kućište je zaobljenih rubova što olakšava ležanje u ruci te nije prevelikih dimenzija. Plastika ostavlja prosječan dojam, a korištenje olakšava četvrta tipka na donjem rubu. 

Kao i na ostalim modelima, način rada s dvije SIM kartice je prilično sličan. Samo jedna kartica radit će na 3G mreži, a iako na uređaju to nije označeno, proizvođač i u uputama navodi da je to slot SIM1. Što se ostalih funkcija tiče, možete odabrati koja će kartica imati prednost za poruke ili pozive, ali i ostaviti sustavu da vam svaki put nudi odabir. Fotoaparat će snimati fotografije od 5 megapiksela, a softverski ih možete povećati na 8, no time ćete dobiti samo sliku većih dimenzija. Same fotografije ostavile su puno bolji dojam u HDR načinu rada, a što se videa tiče on može snimati u 720p rezoluciji. Kapacitet baterije je 1500 mAh, tako da će racionalna potrošnja osigurati dan korištenja. 

MyAudio Phone 5

MyAudio Phone 5 je telefon mađarskog proizvođača koji dolazi s ekranom dijagonale 5 inča, ali skromne rezolucije od 800x480 piksela. Sam prikaz slike je solidan, ali boje nisu toliko 'žive', a trebalo bi paziti i na plastiku koja štiti ekran.  Uređaj dolazi u dizajnu koji podsjeća na Samsungov Galaxy Note, ali na mjestu gdje bi trebala biti S Pen olovka nalazi se malena antena, koja služi za prijam analogne televizije. Kako se kod nas emitira digitalni signal, od nje neće biti neke koristi. Upitno je i kako bi ta antena izdržala nakon godinu ili dvije korištenja. 

Telefon dolazi s dvojezgrenim procesorom takta 1 GHz te s 512 MB radne memorije tako da se prilično dobro snalazi s većinom zadataka, a Android 4.0 koji je instaliran je tvornički uz modifikacije samo u dijelu s upravljanjem mrežama, koje možete nazvati po želji ili im dodijeliti boju u traci. Ugrađenih 4 GB nije baš previše, no memoriju možete proširiti microSD karticama. Zanimljivo je što uz telefon dolazi microSD kartica kapaciteta 4GB, a odličan dodatak je i dodatna baterija. obje su kapaciteta 2500 mAh, što će osigurati popriličnu autonomiju. Stražnja kamera snima slike od 8 megapiksela, dok je prednja rezolucije 0,3 megapiksela, no kvaliteta fotografija ne oduševljava.

MeanIT Promise MG940A

MeanIT Promise MG940A dolazi s IPS ekranom dijagonale 4,5 inča rezolucije 960x540. Ekran je u radu ostavio odličan dojam, ali prikaz na pri jakom dnevnom svjetlu nije tako dobar. Plastika koja štiti ekran nije baš otporna na sitne ogrebotine, tako da bi pametno bilo telefon držati u nekoj futroli. Zaobljeno kućište dobro leži u ruci i ne ostavlja dojam da će se jako brzo plastika poništiti. Smještaj stražnjeg zvučnika i kamere na lijevu stranu nije baš idealan jer kada ga dešnjaci drže u ruci zvuk se lako priguši, a i prst zna zasmetati kameri. 

Uređaj pogoni Cortex-A9 dvojezgreni procesor takta 1 GHZ uz 1 GB radne memorije što mu osigurava dobre performanse i uživanje u većini igara i svakodnevnom radu. Android 4.1.1 radi bez primjetnih zastajkivanja, a 4GB memorije možete proširiti microSD karticama. 

Prednja kamera snima fotografije od 8 megapiksela, a softverski se mogu povećati na 12 megapiksela te su solidne kvalitete. Video može snimati u 720p rezoluciji. Prednja kamera snima u 3 megapiksela. Dual SIM podrška i način rada slični su kao i kod ostalih modela. 

Kapacitet baterije je 2050 mAh, a tijekom korištenja je znala izdržati i skoro dva dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta