Obavijesti

Tech

Komentari 36

Englert i Higgs osvojili Nobela za teoriju iza Higgsova bozona

Englert i Higgs osvojili Nobela za teoriju iza Higgsova bozona
4

Francois Englert i Peter W. Higgs osvajači su Nobelove nagrade za fiziku. Oni su teoretski postavili postojanje Higgsova bozona, otkrivenog eksperimentima CERN-a

VIDEO

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine osvojili su Belgijac Francois Englert (80) i Britanac Peter W. Higgs (84)  za svoj rad na teoriji Higgsova bozona. 

Znanstvenike su nagradili za teoretsko otkriće mehanizma koji doprinosi našem shvaćanju porijekla mase subatomskih čestica, koji je nedavno potvrđen kroz otkriće te temeljne čestice u eksperimentima ATLAS i CMS u CERN-u. 

Higgs i Englert su tijekom 1960-ih bili među znanstvenicima koji su razvijali teoriju koja objašnjava kako elementarne čestice u svemiru imaju masu. Njihova teorija predvidjela je česticu, Higgsov bozon, koja je prošle godine otkrivena eksperimentima u LHC-u.

- Teorija koju smo nagradili ključna je u Standardnom modelu fizike elementarnih čestica koji objašnjava kako je nastao naš svijet. Prema Standardnom modelu, sve se, od cvijeta do ljudi, od planeta do zvijezda, sastoji od samo nekoliko osnovnih čestica - objasnili su iz Kraljevske švedske akademije znanosti. Higgsov bozon posljednji je dio Standardnog modela koji objašnjava temeljni sastav svemira, a naziva ga se i 'Božjom česticom', zbog uloge u pretvaranju Velikog praska u uređeni svemir, piše Reuters.

Dobitnike je proglasio Staffan Normark, tajnik Akademije. Fizičari će uz medalju i diplomu primiti i nagradu od 8 milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od 7 milijuna kuna.

- Osjećam se sjajno i jako sam sretan zbog ovog priznanja - rekao je Englert u javljanju Odboru koji ga je nagradio. Kaže da ostaju još brojna pitanja vezana uz ovu česticu. Ne zna na što će potrošiti novac od nagrade. Odbor je pokušao kontaktirati Higgsa telefonom, ali ga nisu uspjeli dobiti te su mu poslali e-mail. No, vrlo je vjerojatno da ga je u međuvremenu netko već i obavijestio. 

Iz Odbora nisu htjeli detaljnije obrazlagati kašnjenje u objavi dobitnika nagrade, a na pitanje je li to zbog glasovanja, rekli su samo kako se danas glasalo. 

Znanstvenicima je stigla i čestitka iz CERN-a, koji je imao ključnu ulogu u potvrđivanju njihove teorije, a glavni ravnatelj Rolf Heuer poručio je kako je oduševljen zbog odluke da se nagrade Higgs i Englert te dodaje da je ovo kulminacija znanstvenog rada koji je trajao nekoliko desetljeća.

Lani im 'pobjeglo' priznanje

Higgsov bozon potvrđen je još prošle godine, ali umjesto njih, nagradu su 2012. dobili Serge Haroche i David J. Wineland za otkriće koje bi moglo dovesti do superbrzih kvantnih računala i najpreciznijih satova.

Kako piše CNN, Švedska akademija često daje priznanja otkrićima koja su zrela i potvrđena dodatnim eksperimentima. U međuvremenu su znanstvenici iz CERN-a dodatno potvrdili kako se sve više čini da je njihova čestica baš taj Higgsov bozon za kojim su tragali desetljećima. 

Zanimljivosti Nobela za fiziku: 

Između 1901. i 2012. dodijeljeno je 106 nagrada za fiziku
47 Nobela osvojio je po jedan laureat
Nagradu za fiziku dosad su osvojile dvije žene
1 znanstvenik, John Bardeen, osvojio je Nobela dvaput
25 godina imao je najmlađi osvajač. Lawrence Bragg je 1915. dobio nagradu za fiziku zajedno s ocem
55 godina je prosječna dob osvajača Nobela za fiziku. 

Trio fantasticus riješio misterij i zaslužio Nobela iz medicine

Nobelovu nagradu za kemiju proglasit će u srijedu u 11.45 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin