Obavijesti

Tech

Komentari 7

Prednosti gradnje pregradnih zidova različitim materijalima

Prednosti gradnje pregradnih zidova različitim materijalima
3

Kad razmišljate koji materijal je najpogodniji uzmite u obzir cijenu, mjesto ugradnje, buku, vlažnost prostorija, brzinu i jednostavnost izvođenja radova i opterećenje zida.

VIDEO

Najčešći materijali koji se koriste za izradu pregradnih zidova su: gipskartonske ploče (Knauf, Rigips, Fermacell), Ytong blokovi i opeka. Ako razmišljate koji je materijal najpogodniji u vašem slušaju, osim cijene uzmite u obzir faktore kao što: mjesto ugradnje, buka, vlažnost prostorija, brzinu i jednostavnost izvođenja radova i opterećenje zida.

Opeka je još uvijek najrasprostranjeniji građevni materijal. Razlog tomu je prije svega veća mehanička otpornost i stabilnost zida, ali i navika investitora. Veliku manu u odnosu na gipskartonske ploče i Ytong blokove je potrebitost završnog sloja žbuke. Samim time produžuje se vrijeme izvođenja i povećavaju troškovi.

Ako se odlučite za gipskartonske ploče, možete računati na jednostavnu i brzu montažu, zadovoljavajuću zvučnu izolaciju, a ako postoji potreba, u šuplji prostor može se postaviti dodatna termoizolacija. Upravo stoga što nema zidanja, oplate, armiranja, betoniranja ovo je najčešći izbor prilikom adaptacija stambenih prostora. Zidove od gipskartonskih ploča preporučuje se izvoditi u prostorima koji se ne smiju dodatno vlažiti i gdje nije poželjno opterećivati nosivu konstrukciju. Vlaženje prostorije može kao indirektnu posljedicu imati npr. pojavu gljivica na postojećim zidovima ili vlaženja postojeće podloge npr. parketa. To naravno treba pokušati izbjeći.

Tamo gdje je veća opasnost od posrednog ili neposrednog kontakta elementa s vodom preporučuje se ugraditi Ytong blokove zbog izvrsnih vlagootpornih svojstava. Ytong blokove karakterizira vrhunska toplinska izolacija, brza, čista, jednostavna gradnja i velike mogućnosti oblikovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U niskoenergetskoj kući Jelušić, pregradni Ytong zidovi grade se od Ytong ploča debljine 10, 12,5 i 15 cm, a ploče debljine 10 cm proizvode se u visinama od 25 cm, ali i u dvostrukoj visini od 50 cm. To omogućuje vrlo brzu gradnju, jer se m2 zida može ozidati samo s 4 Ytong ploče. Ploče imaju pero i utor, što također pojednostavljuje i ubrzava gradnju, a zidovima daje dodatnu čvrstoću. Ploče se lijepe s Ytong tankoslojnim mortom ili poliuretanskim ljepilom Ytong Dryfixom koji je namijenjen za brzo i praktično zidanje pregradnih zidova. Ušteda u vremenu zidanja s Dryfix ljepilom je čak 30%.

Ravna i glatka površina Ytong pregradnih zidova omogućuje njihovu tanku obradu tj. gletanje, debljine svega 3-4 mm - umjesto žbukanja. Gletanje  je ličilački posao sa znatno manjim unosom vlage, pa je i useljenje u takve prostore brže nego kod klasične gradnje.

Usprkos lakoći ploča zbog njihove šupljikave strukture, zvučna izolacija Ytong pregradnih zidova od 10 cm je za stambene prostore dovoljna. Ako se postavi stroži zahtjev za zvučnom izolacijom npr. između kupaonice i spavaće sobe, pregrade se izvode s Ytong pločama debljine 12,5 ili čak 15 cm.

Vješanje teških tereta (viseći kuhinjski elementi, bojleri, radijatori, konzolne sanitarije) na tanke Ytong zidove, izvodi se uspješno s namjenskim tiplima za porobeton kao što su „Fischer GB", koji mogu podnijeti vrlo velike terete.

Obradi pregradnih zidova vratit ćemo se u fazi unutarnjeg uređenja, a u sljedećim člancima usporedit ćemo na koje načine možete izolirati ovojnicu zgrade, te koliko je izolacije zaista potrebno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje