Obavijesti

Tech

Komentari 1

Predstavili najnovije robote: Hoće li ikada biti poput ljudi?

Predstavili najnovije robote: Hoće li ikada biti poput ljudi?
12

Roboti prijatelji ostaju san? Ljudske osobine iznimno su kompleksne za kodiranje, a i jednostavni zadaci poput hvatanja lopte zahtijevaju dugo programiranje.

VIDEO

Zamolite li ga pristojno, Kibo će vam dati dar, zagrlit će vas, a čak će i zaplesati na hitove Lady Gage. Može prikazati 10 realističnih ljudskih emocija, poput iznenađenja, ljutnje ili sreće. Iako, kako piše BBC, izgleda kao da je "na nečemu", Kibo koji se bazira na Hondinom robotu Asimo je posljednji trend u izradi robota koji se ponašaju ljudski. 

Južnokorejska tvrtka bila je među brojnima na najvećem europskom robotskom skupu, Innorobo, u francuskom Lyonu.

Organizator sajma, Bruno Bonnell, rekao je za BBC kako misli da bi proizvođači robota trebali usredotočiti na oponašanje manjih i jednostavnijih zadataka, radnji gdje roboti mogu konkretno pomoći ljudima u olakšavanju nekih poslova. Njegova tvrtka Robopolis je distributer iRobotove Roombe, usisavača, koji je od 2002. prodan u više od 7,5 milijuna komada. Bonnell misli da je san o stvaranju robota koji će oponašati ljude predalek, a i, kaže, "to je pomalo tašto jer ljudi nisu dovoljno učinkoviti za većinu zadataka." 

Will Jackson, čija britanska tvrtka Engineered Arts Limited proizvodi Robothespiana koji pjeva i oponaša brojne predstave. Robothespian je i tržišno uspješan robot, no Jackson kaže da njihov sofisticirani robot neće nikada prati suđe ili čistiti kuću. Misli da roboti koji bi bili korisni u kućanstvu neće biti ekonomski isplativi. 

Ljudske osobine iznimno su kompleksne za kodiranje, a jednostavne zadaće poput uzimanja lopte zahtijevaju niz razina programiranja. Stručnjak za robotiku Tim Field kaže da bi koštalo i pet milijuna dolara da se isprogramira robot koji može letjeti i prizemljiti avion, no i s 50 milijuna ne bi mogli napraviti robota koji će prirodno zavući ruku u tuđi džep i izvući ključeve. 

Na sajmu je predstavljen i terapijski plišani robot Paro koji su razvili japanski stručnjaci. Mladunče tuljana koristili su kod pružanja utjehe žrtvama tsunamija u Japanu, a pomaže i kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti