Obavijesti

Tech

Komentari 13

Printaj mi auto: Izrađen je od slojeva koji izlaze iz printera

Printaj mi auto: Izrađen je od slojeva koji izlaze iz printera
2

Urbee će stajati 30.000 eura kad za koju godinu krene u serijsku proizvodnju. U kombinaciji s električnom energijom troši najviše 1,18 litara goriva na 100 km

VIDEO

Mi smo mala skupina entuzijasta koja se nada da će napraviti nešto što bi moglo promijeniti svijet. I uspjeli smo! Naš proizvod mogao bi pokrenuti revoluciju kompletne industrijske proizvodnje ‘na traci’, rekao je Jim Kor, voditelj projekta Urbee tvrtke Kor Product Desing iz američke države Winnipeg.

Jim i njegova ekipa uspjeli su ostvariti projekt koji je prije samo godinu dana bio tek crtež na računalu. Riječ je o Urbeeju, futurističkom vozilu koje je nastalo doslovno iz printera. Za razliku od “normalnih” automobila, Urbee je izrađen od ultratankih slojeva posebnog recikliranog materijala koji se lijepe jedan na drugi na kostur vozila i tako čine na prvi pogled uobičajenu karoseriju kao kod svakog automobila.

No, prema riječima tvoraca, Urbee će biti znatno izdržljiviji od ostalih automobila.

- Današnji auti proizvedeni su kako bi trajali pet ili najviše deset godina. E, pa Urbee će trajati trideset - rekao je Jim Kor, koji je cijeli projekt razvijao 15 godina.

 Urbee, koji izgleda kao da je rađen za “Peti element”, trokolica je za dvoje ljudi s najmodernijih hibridnim pogonom, koji troši osam puta manje energije od postojećih hibrida. U kombinaciji s električnom energijom troši najviše 1,18 litara goriva na 100 kilometara, a baterije se mogu napuniti na običnu kućnu utičnicu.

- Nadamo se da će naš Urbee uskoro postati uobičajen na svim svjetskim ulicama. No od njegovih voznih osobina važniji je način na koji se izrađuje. Materijal se lijepi samo tamo gdje je potreban, nema nikakvog otpada pri proizvodnji, a princip ‘iz printera’ ubrzat će i pojeftiniti buduću tvorničku proizvodnju - rekao je Kor na predstavljanju u Winnipegu.

Tvrtka je naručila izradu još jednog prototipa vrijednog milijun dolara, no redovna Urbeejeva cijena bit će puno povoljnija.

Motor ima samo osam 'konja', ali juri do 100 km/h

Iako  ima tek nešto jači motor od skutera, Urbee na svoja tri kotača dva putnika može voziti prilično brzo. Proizvođač se nada da će postati jako popularan.

A prije godinu dana bio je samo crtež...

Jim Kor i njegova ekipa razvijali su Urbee petnaest godina. Do prošle godine bio je tek na papiru, a uskoro bi se trebao početi proizvoditi.    


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba