Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Pripreme za školu: Prva slova učimo dok radimo male novine

Projekt vrtićkih novina: Predškolci u privatnom vrtiću ‘Dječja igra’ na zagrebačkim Vrbanima na kreativan način uče predčitalačke i komunikacijske vještine

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
0 komentara

Mia je izrađivala naslovnicu, Zaria i Lorena pisale su tekstove, a Ema, Dora, Ana i Lana crtale su o temi različitosti. Tako smo zatekli atmosferu male novinarske redakcije u zagrebačkom Dječjem vrtiću Dječja igra.

Odgojiteljica Martina Valenta (32) lani je pokrenula projekt vrtićkih novina u predškolskoj skupini ovog privatnog dječjeg vrtića. Uz potporu ravnateljice i stručne službe, sa šestogodišnjacima radi na razvoju predčitalačkih vještina na sasvim novi način.

- Pisali smo o predstavi i ovo su fotografije, kao u pravim novinama! Ovdje ja sjedim, a ovdje moje prijateljice - kaže bez straha predškolka Ema.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- A prošli tjedan smo u novinama napisali sve što ćemo raditi u veljači i ja sam nacrtala vas, novinare, koji ste nas posjetili - pokazuje Zaria vrlo pravilna slova i vesele dječje crteže. Vrtićke novine, pojašnjavaju nam Martina i njezina grupa, rade jednom tjedno, baš kao u pravoj redakciji.

Na “kolegiju” dogovore neku temu kojom se bave taj tjedan kroz druge vrtićke programe, kao i različite interese djece - o različitostima, zdravoj prehrani, predstavama koje gledaju, a potom u sljedeća dva sata ispune naslovnicu i sadržaj novina. Onda teta Martina sve plastificira i poveže te novine izlože.

- Novine su im svima bliske, a nama je važno razvijanje osjećaja za slova, izgovor i povezivanje u riječi - kaže Martina.

Upravo je godina pred upis u školu, kaže pedagoginja u vrtiću Sanja Kolarić Piplica, često najstresnija upravo roditeljima.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Je li moje dijete spremno za upis u školu?' i 'Kad započinjete s pripremom za školu?' najčešće su postavljena pitanja odgojiteljima i stručnom timu vrtića.

- Kad bismo izdvajali karakteristike djeteta koje smatramo spremnim za polazak u školu, na našoj listi prioriteta našli bi se: samopouzdanje, samostalnost, motivacija, ustrajnost, suradnja, samokontrola, radoznalost, empatija, suosjećanje itd.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tijekom izrade novina djeca imaju priliku učiti jedni od drugih kroz dogovore i rasprave (tzv. suradničko učenje), izražavati ideje i osjećaje prilikom osmišljavanja sadržaja novina te osvijestiti mogućnosti koje vještina pisanja nosi - ističe Sanja Kolarić Piplica.

Razveselili su svoje kolege iz 24 sata

Smijeh i graja vesele dječje grupe uljepšali su petak i novinarima, grafičarima, snimateljima te urednicima redakcije 24sata.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Novinarska vrtićka skupina na poziv svojih velikih kolega provjerila je iz prve ruke kako nastaju novine za njihove mame, tate, bake i djedove.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message