Obavijesti

Tech

Komentari 12

Pročitajte kako tamnoj fasadi možete produžiti životni vijek?

Pročitajte kako tamnoj fasadi možete produžiti životni vijek?
1

Tamnija nijansa fasade mora zadovoljiti niz tehničkih uvjeta kako bi mogla uspješno odolijevati atmosferskim utjecajima. Kako tamnoj fasadi produžiti vijek trajanja?

VIDEO

Projektom predviđenu narančastu boju fasade Jelušići su zamijenili tamnijom nijansom. Premda su se dugo premišljali koja će to boja najbolje odgovarati njima, pa onda i okolini, prilikom donošenja konačne odluke posavjetovali su se sa stručnjacima iz tvrtke RÖFIX. Tamnija nijansa fasade mora zadovoljiti niz tehničkih uvjeta kako bi mogla uspješno odolijevati atmosferskim utjecajima. Koje su korake morali poduzeti kako bi tamnoj fasadi niskoenergetske kuće obitelji Jelušić produžili vijek pojasnili su nam stručnjaci iz tvrtke RÖFIX.

Izolacijske ploče su postavljene  stručno i uz točno pridržavanje svih tehničkih aspekata. Lijepljene su mortom za lijepljenje RÖFIX Unistar POR. Nakon 3 dana na površinu ploča nanesen je armaturni sloj. Gleterom je nanesen mort za armiranje RÖFIX Unistar POR i utisnuta je tekstilno-staklena mrežica. Na sastavima je mrežica preklpoljena u širini od najmanje 10 cm i pregletana. Tamne fasade trenutno su veliki hit u arhitekturi, no one su tehnički prilično zahtjevne. Odbijanje sunčeve svjetlosti je vrlo važna komponenta koja utječe na kvalitetu i dugotrajnost fasade. 

Vrijednost odbijanja sunčeve svjetlosti mjera je za vizualno reflektiranje određenog tona boje. Ovaj postotak daje podatak o tome koliko određena boja ljudskome oku odstupa od čiste crne (0) ili čiste bijele boje (100). Budući je vrijednost odbijanja sunčeve svjetlosti fasade kuće Jelušića ispod ≤ 20 %, bio je potreban još jedan armaturni sloj. Stoga je izvedeno je dvostruko armiranje. Na taj način se postiže optimalno smanjenje temperature zahvaljujući pomicanju amplitude u sustavu lagane žbuke. Ovisno o temperaturi i vremenskim uvjetima, vrijeme sušenja prije nanošenja RÖFIX pretpremaza iznosi najmanje 7 dana. Pretpremaz PREMIUM ima dubinsko djelovanje na podlogu jer regulira vodoupojnost sustava i time osigurava ravnomjernu razdiobu nanesene boje. Nanosi se u gustome sloju, ravnomjerno prekrivajući pomoću odgovarajućeg valjka Ili četke a onda se suši najmanje 24 sata prije nanošenja RÖFIX SiSi-žbuke VITAL. Nakon nanošenja za sušenje je potrebno oko 5 dana, ovisno o temperaturi i vremenskim uvjetima. 

Zahvaljujući integriranom titan dioksidu (TiO2), komponente sustava RÖFIX Pretpremaza PREMIUM i RÖFIX SiSi-žbuke VITAL u bijeloj boji dodatno u dubini odbijaju preostali spektar sunčevih zraka (TSR). Rezultat je dokazivo smanjenje maksimalne temperature sustava što je posebno značajno u niskoenergetskoj gradnji. Dakle, da bi postojanost boje bila bolja s obzirom na izbor boje Jelušića, predloženo je da se prvo nanese završna žbuka u bijeloj boji, a naknadno željena nijansa fasadne boje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji